Ze směnárny kryptoměn CoinCheck hackeři ukradli 500 milionů dolarů. Burza většinu peněz vrátí

coincheck
0Zobrazit komentáře

I když mánie kolem kryptoměn v žádném případě nepolevuje a většina dlouhodobých investorů tvrdí, že jsme teprve na začátku, dostává tato technologie, respektive byznys založený na ní, v posledních několika týdnech pořádně zabrat. Ať už jde o omezení obchodování v Indii či Jižní Korei, zákaz nákupu kryptoměn zaměstnancům největší skandinávské banky či předvčerejší zmizení zakladatelů startupu Prodeum, který chtěl pomocí ICO vybrat kolem 6,5 milionů dolarů – dle všeho ale získal pouze pár tisíc.

A koncem minulého týdne přišla další rána. Japonská směnárna kryptoměn CoinCheck zaznamenala útok hackerů, při kterém z jejího účtu zmizelo více než 530 milionů kusů kryptoměny NEM, v tehdejší hodnotě kolem 500 milionů dolarů. O svoji měnu přišlo na 260 tisíc poškozených uživatelů, pro které ale CoinCheck vydal velmi pozitivní zprávu.

1

Přečtěte si takéTvůrce populárního Chameleon Run Ján Ilavský pracuje na novém titulu pro virtuální realituTvůrce populárního Chameleon Run Ján Ilavský pracuje na novém titulu pro virtuální realitu

Takřka 90 % z celého poškozeného majetku, konkrétně zhruba 425 milionů dolarů, investorům vrátí. Burza neoznámila odkud přesně prostředky vezme, nicméně postavila se k celé situaci čelem, i přestože je nyní stíhána místními regulatorními úřady. Jde o vůbec největší krádež po krachu burzy Mt. Gox, ze které bylo kdysi ukradeno přes 850 tisíc Bitcoinů v hodnotě 460 milionů dolarů.

coincheck2

Právě díky oznámení o kompenzaci svých klientů se podařilo udržet nejen cenu NEM, ale i celého trhu, která se krátkodobě propadla. Situace kolem CoinCheck je nicméně zvláštní v tom, že již více než 4 měsíce nedrží směnárna povinnou licenci, která je v Japonsku nutností, a stále čeká na schválení.

Otázka bezpečnosti

Zároveň byla měna uložena v méně zabezpečené peněžence, než má být dle oficiálního webu zvykem. A kromě jiného je zvláštní, že se firma rozhodla pro repatriaci 90% prostředků, místo celé škody. Tak nebo tak, vše by mělo být nyní v pořádku, směnárna je aktivní, i přesto, že má pozastavené registrace, a vypadá to, že se trh zotavuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym