Rus koupil v Praze byt za 35 bitcoinů

Michal PtáčekMichal Ptáček

prague
0Zobrazit komentáře

Kryptoměny byly jednoznačným fenoménem roku 2017 a vše nasvědčuje tomu, že i rok 2018 bude pokračovat v podobném duchu. Bitcoin, Ethereum, Litecoin a další kryptoměny se totiž stále častěji začínají používat i v reálném světě a platebním styku a je jen otázkou času, než je veřejnost v určité podobě začne vnímat například jako naprosto standardní platební metodu.

tomascupr

Přečtěte si takéZakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr v něm získává dalších 15 % v hodnotě 186 milionů korunZakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr v něm získává dalších 15 % v hodnotě 186 milionů korun

Že od této skutečnosti nejsme opravdu příliš vzdáleni potvrzuje i česká realitní firma Home Hunters, které se v listopadu roku 2017 podařilo zprostředkovat prodej prvního bytu na českém trhu s použitím bitcoinů (konkrétně ve výši 35 bitcoinů, čímž se při aktuálním přepočtu dostáváme na zhruba 10 milionů Kč).

Zajímavostí je, že ve světovém kontextu se jedná v tomto ohledu o jednu z prvních, za bitcoin prodaných rezidenčních nemovitostí na světě, kdy prvenství drží realitní obchod uzavřený v americkém Texasu.

„Když se poprvé ozval zahraniční klient se zájmem o koupi bytu v Praze za bitcoiny, nápad umožnit nákupy za kryptoměny byl ještě v plenkách. Měli jsme navržený proces celého obchodu, ale nebyl ještě otestován v praxi, proto jsme byli trochu nervózní. Přeci jen šlo o velkou příležitost a nikdo nechtěl nikde udělat chybu. Klientovi jsme tedy rovnou oznámili, že bude náš beta-tester a on s tím souhlasil. Domluvili jsme se na termínu jeho příletu a pustili se do hledání vhodných nemovitostí. Když nakonec dorazil, prošli jsme s ním hned deset nemovitostí za tři dny a on si jednu vybral. Jediný problém byl, že klient měl za šest dní koupený let zpátky a bylo potřeba celý prodej zpracovat než odletí. Povedlo se. Ze strany klienta to vypadalo jednoduše – ve čtvrtek večer si byt vybral, v pondělí už bylo vše nachystáno a uhradil rezervační poplatek přímo při podpisu převedením na bitcoinovou adresu společnosti. Ve středu pak klient podepsal smlouvu kupní, převedl bitcoiny na zadanou adresu a další den odletěl zpátky do své země. Tento čtvrtek byl byt převeden na nového majitele a klient si ho brzy přijede převzít. Z jeho pohledu to tedy bylo vše jako po másle. My jsme se ale pořádně zapotili. Prodat byt za týden je považováno za raketové tempo i když se prodává za české koruny, a ne ještě za bitcoiny, kde je všechno nové,“ říká zakladatel firmy Jaroslav Kováč.

btc

Kupující, kterým je rusky mluvící klient k obchodu dodává…

„Bitcoin představuje budoucnost peněžního sektoru a přináší v dnešní době mnoho změn do tohoto odvětví. Jsem hrdý, že můžu svým pořízením bytu přispět k rozšiřování adopce kryptoměn mezi masy. Nepochybnou výhodou je samozřejmě jednoduchost použití a snadnost převodu ve srovnání s běžnými měnami. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl koupit byt pomocí bitcoinu,“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym