Tesla spustila webový plánovač tras s nejbližšími Superchargery, který vede i přes ČR

Filip HouskaFilip Houska

FC98A530-E331-4927-98A0-BD024C4BC189
0Zobrazit komentáře

Elektromobily Tesla vždy disponovaly velkou dotykovou obrazovkou u řidiče, která mimo toho, že slouží jako multimediální centrum, nabízí také navigaci, respektive plánovač tras, jenž zobrazuje řadu důležitých bodů, jako například nejbližší nabíjecí stanice Supercharger. Nově se tato funkce dostává i na web.

Automobilka Elona Muska totiž spustila webovou verzi tohoto plánovače cest, jenž funguje takřka totožně jako originální varianta umístěná přímo ve vozech. Řidič tak má možnost komplexně si naplánovat trasu, aniž by musel usedat za volant, což mu dává hned několik výhod.

elon musk

Přečtěte si takéRok 2017 Elona Muska: 18 misí SpaceX, 3 nové vozy Tesla a revoluce ve stavbě tunelůRok 2017 Elona Muska: 18 misí SpaceX, 3 nové vozy Tesla a revoluce ve stavbě tunelů

Vedle toho, že mu po zvolení startovní a cílové destinace (včetně zastávek) platforma nabídne tu nejvhodnější trasu, může s předstihem nahlédnout do mapy a podle červených symbolů blesku zjistit, v jakých úsecích jeho cesty se nacházejí Superchargery, respektive sekundární síť dobíjecích stanic Destination Charging.

D9E60505-77D8-461A-9682-646C11D144C6

Vhodnou doplňkovou funkcí je i sdělení, kolik minut je přibližně nutné dobíjet vůz na každé stanici, aby na baterce vydržel minimálně do stanice následující. Odhadovaný čas se v tomto případě odvíjí od modelu Tesly, se kterým řidič pojede, což si může sám na začátku navolit. Na základě jeho volby se také může modifikovat ideální trasa, a to vzhledem ke kapacitě baterie.

teslasupercharger

Webový plánovač také informuje řidiče o tom, kolik peněz ušetří, než kdyby jel autem na benzínový či dieselový pohon, a nabízí například rychlou možnost, jak si objednat příslušný model vozu, případně sjednat testovací jízdu.

I pro české řidiče

Jelikož jsou dobíjecí stanice Supercharger dostupné také v České republice, konkrétně v Humpolci a ve Vestci u Prahy, ocení tento nástroj i čeští řidiči, kteří jej mohou zcela bezplatně využívat. Ostatně se dá vypuštění webové varianty chápat ze strany Tesly jako krok k oslovení potenciálních zájemcům o tyto elektrovozy a nabídnutí pohodlnějšího vstupu do „ekosystému“.

EEF2A7C2-FB97-44BF-8F50-8F0C3BBC018A

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym