Starbucks začal testovat první kavárnu, která přijímá pouze bezhotovostní platby

starbucksmobile
0Zobrazit komentáře

Největší síť kaváren na světě Starbucks, která jich globálně provozuje již více než 25 tisíc, za dobu svojí existence experimentovala s mnoha novinkami. Od zvláštních kombinací v nápojích, přes prodej alkoholu s příměsí kávy či točeného espressa až po dál větší integraci mobilních plateb, rozvozů a objednávek na dálku.

S tím souvisí i nejnovější krok, který se Starbucks rozhodl vyzkoušet v jedné z poboček ve svém rodném Seattlu v USA, kde dočasně zrušil veškeré hotovostní platby a umožňuje pouze platbu prostřednitvím platební karty na terminálu pokladny či přes mobilní aplikaci.

startupyard2016-4235

Přečtěte si takéStartupy, které prošly českým akcelerátorem StartupYard, získaly loni v investicích přes 2 miliony eurStartupy, které prošly českým akcelerátorem StartupYard, získaly loni v investicích přes 2 miliony eur

Jde o svérázný krok, který by se v případě, že testování bude úspěšné, měl rozšířit i do dalších poboček. Možnost toho, že by jednou byl Starbucks zcela bezhotovostní, nedávno potvrdil i executive chairman společnosti Howard Schultz. I přes jisté zjednodušení ale dodal, že Starbucks žádným způsobem nehodlá krátit počet zaměstnanců.

starbuckssuzzallo

Designová provozovna Starbucksu v Suzzallo Library na University of Washington.

Dle dosavadních statistik zmíněná pobočka v Seattlu přijímala pouze necelých 5 procent všech plateb v hotovosti. Většina zákazníků si pak dnes již objednává předem přes mobilní aplikaci a poté si objednávku v provozovně bez čekání vyzvedne. Starbucks mimo jiné začal masivně investovat do dalších poboček, především v Číně, kde se prozatím primárně zaměřil na města, která mají více než 10 milionů obyvatel.

Inovace, která nás prozatím v Evropě nečeká

I přestože je Evropa technologicky velmi vyspělá, lidé jsou v ní stále zvyklí v rámci kaváren platit především hotovostí, ať už při cestování do zahraničí nebo i ve vlastním městě. Starbucks by tak s expanzí mimo USA chtěl být opatrný, ale ani tuhle možnost během několika let nezavrhuje.

Foto: Starbucks Press

Diskuze (0)

Novinka

Anonym