Sklizeno.cz a Rohlik.cz investment budují investiční centrum na podporu českých producentů potravin

Michal PtáčekMichal Ptáček

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

0Zobrazit komentáře

Česká společnost Sklizeno zaměřující se na prodej kvalitních potravin a biopotravin od regionálních dodavatelů představila zajímavou novinku. Společně s investičním vehiklem Rohlik.cz investment, za kterým stojí zakladatel online supermarketu Rohlik.cz Tomáš Čupr, a fondem RSJ Agro totiž buduje centrum, které si dává za cíl pomáhat v rozvoji podnikání malým/středním pěstitelům a producentům potravin.

A to jak finančně, tak i poskytnutím logistického, výrobního, obchodního zázemí a know how Sklizeno s tím, že na první rok je na investice vyhrazena částka ve výši 200 milionů Kč.

travis

Přečtěte si takéSpoluzakladatel Uberu Travis Kalanick prodává 29 % svého podílu za 1,4 miliard dolarůSpoluzakladatel Uberu Travis Kalanick prodává 29 % svého podílu za 1,4 miliard dolarů

V praxi pak celý koncept funguje následovně. Producent, jehož produkty vyhovují kvalitativním standardům Sklizeno uvedeným v jeho kodexu kvality, může žádat o investici až do výše 49 % hodnoty společnosti. Ve společnosti mu pak zůstává vždy majoritní podíl, nadále ji řídí a Sklizeno mu poskytuje zmíněné know how a zázemí a k tomu zajistí odbyt výroby v síti Sklizeno a na online supermarketu Rohlik.cz.

„Jsme přesvědčení, že pokud každý malý výrobce bude mít svůj sklad a své auto, jezdit sám na zahraniční veletrhy, nakupovat suroviny za své ceny, mít vlastní experty na obaly a mít vlastní právníky, účetní, další odborníky a k tomu mít obchodníky objíždějící ty stejné obchody jako všichni ostatní malí výrobci, tak nemůže být ekonomicky úspěšný, růst a inovovat produkt. A my chceme, aby byli úspěšní. Jen díky tomu budou moci v Česku vznikat kvalitní potraviny ve velkém a za dostupné ceny,” říká Petr Borkovec, ředitel Sklizeno.

Petr_borkovec_mala

Petr Borkovec, ředitel a spolumajitel společnosti Sklizeno

Zakladatel online supermarketu Rohlik.cz Tomáš Čupr k tomu dodává…

„Naším cílem je vytvořit kooperativní holding pěstitelů, výrobců, zpracovatelů a distributorů kvalitních potravin, kteří sdílejí stejné hodnoty. Tím chceme dosud roztříštěný trh efektivizovat a vytvořit  konkurenceschopnou protiváhu průmyslové velkovýrobě konglomerátů. Z toho budou těžit producenti, investoři i zákazníci a ve střednědobém horizontu doufáme, že se kvalitní potraviny i díky tomu stanou cenově dostupné většině,” 

V investičním centru už jsou takto zapojené například značky Konečně vývar a dále Zdravé stravování, které využívají především logistiku a výrobní prostory.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym