Legendární automobil DeLorean z Návratu do budoucnosti se vrací. Koupíte ho za 100 tisíc dolarů

Filip HouskaFilip Houska

0118_delorean_1
0Zobrazit komentáře

Pokud si pamatujte scénu z Návratu do budoucnosti, kdy si Marty McFly poprvé nasadil boty, které se mu samy zavázaly, tak určitě víte, že seděl na okraji sedačky vozu DeLorean DMC-12, jenž se díky tomuto filmu stal naprostým kultem. A právě toto legendární auto se v celé své kráse opět vrací do prodeje.

Z výrobní linky by měl podle serveru Geek.com DeLorean sjet již příští rok, kdy má být také oficiálně nabízen k zakoupení, a to za cenu 100 tisíc dolarů, v přepočtu tedy přibližně za dva miliony korun. Vypadat má totožně s filmovým modelem, nicméně texaská automobilka DeLorean Motor Company jej vybavila několika novinkami.

1

Přečtěte si takéTvůrce populárního Chameleon Run Ján Ilavský pracuje na novém titulu pro virtuální realituTvůrce populárního Chameleon Run Ján Ilavský pracuje na novém titulu pro virtuální realitu

Co se týče vzhledu, reinkarnovaný DeLorean se má opět pyšnit lesklým „krabicovým“ exteriérem se stříbrným nádechem, vertikálními dveřmi a tradičními předními světly. Na druhou stranu přijde s 3x výkonnějším motorem, o něco většími koly a patrně modernějšími interiérem, minimálně z pohledu vestavěného rádia. Z toho lze usoudit, že nemá být určen pouze pro sběratelské účely, ale také pro reálný provoz.

0118_delorean_2

V hlavě vám teď může probliknout myšlenka, proč DeLorean DMC-12 nebyl uveden do prodeje v roce 2015, tedy v době, do které strojem času přicestoval filmový Marty z roku 1985. Důvodem zpoždění měla být americká legislativa, která je velice striktní co se týče výroby limitovaného počtu vintage aut. Ostatně se o to automobilka snažila již několik let předtím.

DeLorean není jediným sběratelským kouskem

Návrat do budoucnosti byl zdrojem mnoha ikonických prvků „budoucnosti“, jako například létajícího hoverboardu nebo samozavazovacích bot, které před dvěma lety vytvořila společnost Nike. Ta představila vysoce limitovaný model Mags, který byl následně vydražen za v té době rekordní částku 104 tisíc dolarů (tehdy okolo 2,5 milionů korun).

Foto: DMC; Motor Trend Channel (reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym