Bitcoinová kavárna Paralelní Polis v květnu otevře pobočku na Slovensku

Filip HouskaFilip Houska

E2CD295B-D701-493D-8E01-50E5FC2EDA56
0Zobrazit komentáře

Organizace Paralelní Polis české umělecké skupiny Ztohoven, která v budově na pražských Holešovicích návštěvníkům vedle sdílených kanceláří či hackerspaceových prostor nabízí také kavárnu, kde lze platit pouze bitcoiny, se chystá rozšířit do zahraničí. Prvním místem bude Slovensko.

Nová pobočka, která bude stejně jako v Česku i sídlem Institutu Kryptoanarchie, má od konce května stát ve čtvrti Nové Mesto v Bratislavě. Tam má „zabrat“ plochu o velikosti 200 m², na které najdeme coworkingové prostory podporující projekty se zaměřením na kryptoměny a decentralizaci, místnosti s moderními technologiemi nebo kavárna akceptující platby pouze v bitcoinech a litecoinech.

luptak

Přečtěte si takéEtický hacker Pavol Lupták: Anonymní kryptoměny a decentralizace služeb způsobí do pár let kolapsEtický hacker Pavol Lupták: Anonymní kryptoměny a decentralizace služeb způsobí do pár let kolaps

Dle vyjádření zástupců organizace, se kterým přišel server E15.cz, bude slovenská pobočka fungovat nezávisle na Praze. Jedinou věc, kterou budou sdílet, je název a know-how, respektive koncepci tohoto projektu. Novinkou na druhou stranu bude takzvaná biohacking lab, která má člověka odprostit od biologických omezení a zvýšit jeho produktivitu.

7BA86324-C459-4F43-92EB-6436779DB817

Coworkingový prostor pražské pobočky Paralelního Polisu

K bratislavské „Paralelnej Polis“, za kterou stojí až 30 lidí včetně podnikatelů Petra Nemčoka nebo Pavlo Luptáka (náš rozhovor s Pavlom Luptákem si můžete přečíst zde), se vyjádřil i mluvčí organizace a etický hacker Juraj Bednár slovy:

„Při sebevětší snaze dokáže Paralelní Polis v Praze obsloužit jen malou část obyvatel planety, proto chceme koncept rozšířit a decentralizovat,“ říká a dodává, že do konce roku 2018 plánují poboček postavit více.

72F083E0-F595-4AC5-A7CB-3C0C4AC6B89B

Z 1,2milionového dluhu na vyrovnaný rozpočet

Koncem roku 2016 se proslýchalo, že Paralelní Polis je v dluhu až 1,2 milionů korun. Díky změně financování (podle všeho dvě třetiny nákladů pokryjí příjmy z coworkingu a dalších iniciativ a jednu třetinu příspěvky od miliardářů Karla Janečka a Václava Dejčmara) a úspěšné konferenci o kybernetice a kryptoměnách Hackers Congress má být rozpočet nyní vyrovnaný. Na druhou stranu nic není jisté a je otázkou, co způsobí chystané otevření nové pobočky, respektive poboček.

Foto: Christopher Rozruch (Flickr); Paralelní Polis

Diskuze (0)

Novinka

Anonym