Alza loni dosáhla na rekordní tržby ve výši 21 miliard Kč

Michal PtáčekMichal Ptáček

Alza.cz_Výdej-2-e1481983222666
0Zobrazit komentáře

Česká e-commerce jednička Alza má za sebou další, z pohledu čísel interesantní rok. V loňském roce 2017 totiž holešovický obr dosáhl na obrat ve výši 21 miliard Kč bez DPH s tím, že meziroční nárůst činil 20,7 procent. Na českém trhu pak Alza na tržbách vyrostla o 17,9 % a na Slovensku o 19,5 %. Na ostatních trzích EU eshop meziročně vyrostl o 80 % s tím, že jednoznačným tahounem bylo Maďarsko, které tvořilo cca 40 % celkového EU objemu.

acer

Přečtěte si takéAcer představil nejtenčí notebook světa, do kterého lze vložit i SIM kartuAcer představil nejtenčí notebook světa, do kterého lze vložit i SIM kartu

Celkem pak za loňský rok Alza obsloužila 2,9 milionů zákazníků, kteří uskutečnili 7,9 milionů objednávek.

„Za rok 2017 jsme obsloužili přes 2,9 milionů unikátních zákazníků, odbaveno bylo přes 7,9 milionů objednávek. Téměř 30 % z nich bylo uskutečněno z mobilních zařízení. Nejčastěji bývá zboží vyzvednuto osobně – buď přímo v kamenných pobočkách (celkem 49 prodejen) nebo v AlzaBoxech (78 napříč všemi zeměmi), využívá toho téměř 73 % zákazníků,“ říká Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz.

Nejprodávanějším druhem zboží, jak informuje oficiální tisková zpráva, byly mobilní telefony, jejichž prodej meziročně vyrostl o 17,4 %. Mobilní technologie se ale postaraly ještě o jeden zajímavý, ale zároveň ničím nepřekvapující ukazatel, potvrzující neustále rostoucí trend nákupů z mobilních zařízeních.

Například na systémech iOS totiž meziroční obraty aplikací vyrostly o 122 % a na systémech Android dokonce o 176 %.

IMG_1073_B

Nonstop samoobslužná prodejna Alzy

Do roku 2018 pak Alza vstupuje s 1500 zaměstnanci a poměrně velkou řadou plánů a novinek, od expanze na další evropské trhy až po nedávné otevření futuristické nonstop prodejny v Praze, kterou společnost označuje jako „Prodejnu budoucnosti“. Tento nový koncept by měl dle eshopu zvládnout obsloužit přes tisíc zákazníků denně.

alza

Nové samoobslužné futprodejny Alzy

Diskuze (0)

Novinka

Anonym