Revolut útočí

revolut11
0Zobrazit komentáře

Společně s Ondřejem Paličkou jsme se domluvili, že napíšeme článek o fintech službě Revolut, která nedávno zamířila i k nám do České republiky. Důvodem je, že Ondřej je shareholderem a ambassadorem Revolutu pro ČR a já, Tomáš, mám docela dobrý přehled o tom, co se na fintech a banking trhu v EU děje. Od spojení si slibujeme, že vznikne komplexnější přehled aktivit Revolutu, než zatím probíhá v tradičních českých médiích.

Před několika dny proběhla médii zpráva o tom, že evropská fintech služba Revolut, která je konkurentem tradičních bank, a která nově působí i na českém trhu, překročila globálně 1 milion aktivních uživatelů (z toho přes 8 000 v Česku). A to je podle nás docela unikátní záležitost.

Proč? Tak jako málokoho napadne, že založí novou firmu vyrábějící auta (např. Tesla), tak málokoho napadne, že založí novou banku. A když za 2.5 roku dosáhne 1 milionů aktivních uživatelů, bez marketingu, Elona Muska a v tak konkurenčním fintech prostředí, jako je UK/EU, tak mu i to posílání CZK na UK účet odpustíme. Nicméně se těšíme na klasický účet v korunách :-)

 

Kdo je Revolut?

Revolut je mobile-first digitální banka založena v UK a s cílem stát se bankou pro celý svět.

Hm, mobile-first. Co to znamená?

Znamená to, že Revolut nemá žádnou pobočku, nemá internetové bankovnictví a že všechno můžete vyřešit z tramvaje. Od založení účtu po poslání peněz na druhou stranu zeměkoule s okamžitým vypořádáním.

rev-2

Hm, od toho tady je Air Bank, ne?

Pokud koukáte na Ulici, tak vám Air Bank stačí.

cryptokittiesx

Přečtěte si takéLidé v nové hře CryptoKitties za nákup virtuálních koček utratili 4 miliony dolarů v kryptoměně EthereumLidé v nové hře CryptoKitties za nákup virtuálních koček utratili 4 miliony dolarů v kryptoměně Ethereum

Pokud ale máte širší okruhy zájmů a třeba rádi cestujete, Revolut se vám bude líbit. Můžete si totiž založit účet ve spoustě měnách (momentálně 120, stačí si je v aplikaci jen přidat) a když jste kdekoliv na světě, platíte v lokální měně. Navíc, Revolut má oproti Air Bank spoustu bezvadných funkcí (a pořád nechápeme, že tradiční banky je ještě nezkopírovaly…):

  1. Location Based Security  aplikace sleduje vaši polohu a dokáže tak vyhodnotit, zda nebyla karta ukradena
  2. Více platebních karet k jednomu účtu (fyzické i virtuální s limity na útratu)
  3. Analytics  řeknou vám, kolik jste v které zemi utratili; komu a za co.
  4. Detaily k transakcím – stačí si ji rozkliknout a hned víte, co jste si koupili; kde a kdy jste to koupili; s jakou platební kartou; a můžete si k tomu připíchnout účtenku, ať ji nemusíte skladovat doma v krabici od bot.
  5. Rozdělení útrat – když něco zaplatíte, můžete se o útratu podělit s někým jiným. Jako když se na něco skládáte…
  6. Převod peněz do jiných měn interbankovním ratem (Mastercard střed)
  7. Možnost nákupu kryptoměn (aktuálně pokud máte Premium účet nebo jste pozvali 3 svoje kamarády, můžete si koupit Bitcoin, Ethereum a Litecoin).

Ve výčtu služeb pak chybí ty, které má Revolut a tradiční banky společné – pojištění mobilního zařízení nebo úvěry. Na druhou stranu, chybí ještě několik bankovních služeb, které jsou i tradičních bank (a i u některých digitálních) už standardem – např. investiční účet.

Hm, cool. Ale když teda chybí ještě některé standardní bankovní produkty co mám u Spořky, skočil Revolutu někdo na špek?

Jasně, že ano.

? růst, aneb z malých čísel se dobře roste

Aktuálně každý den Revolutem proběhnout transakce v hodnotě $ 12 millionů (roste o 35% MoM). Graf počtu nových uživatelů roste klasickou hokejkou – aktuálně 3 tisíce každý den, s cílem pro druhý kvartál 2018 se dostat na 10 tisíc sign-ups každý den.

A takový růst je podle nás logický. Aplikace je skvěle nadesignovaná, snadno se používá a tak nevznikají žádné bariéry. Kategorizace plateb oproti bankám v Čechách funguje a Premiový účet přináší opravdovou hodnotu klientům, na které Revolut cílí (lidi s mobilním zařízením, kteří pravidelně cestují a chtějí, aby banka je ničím neotravovala a šetřila jejich čas & peníze).

S tím zároveň souvisí i to, jakým způsobem je Revolut schopen si vyhrnout rukávy a máknout. Do ČR vstoupil podobným způsobem, jakým vstupuje Uber na jednotlivé trhy. Sehnali si několik čamadánů, kteří ve stánku na Václaváku rozdali no-name platební karty a takhle oficiálně vstoupili na Český trh. Žádný zdlouhavý tiskovky, žádný velký strategie. V pondělí oznámili, že přidávají CZK do svého měnového portfolia a ve středu rozdávají karty. Klasický hustle, který se v tom našem rybníčku jen tak nevidí…

Revoluce v Businessu?

Možná…

Kdyby to bylo jen na nás, tak bychom byli s výkonem Revolutu za těch 30 měsíců spokojeni. Naštěstí není a Revolut začíná fušovat i do korporátní klientely.

Jako největší otravnost každého podniku Revolut vnímá:

  1. Založení účtu trvá 3-5 pracovních dní,
  2. Nekonzistentní user experience (koukněte, jak vysoko v prioritách je),
  3. Skryté poplatky,
  4. Příšerný reporting (na to jsme v CZ bankách specialisti).

Základem je multi-měnový běžný účet jehož prostřednictvím můžete přijímat a odesílat platby. Převody do různých měn jdou opět interbankovním ratem a tak Revolut dokáže docílit toho, že náklady na odeslání peněz do Singapuru vás nebudou stát skoro stejně, jako samotná letenka.

Mně se nejvíc líbí možnost integrace business účtu přes API do stávajích softwarů a řešení ve firmách. Když pak máte dobrého vývojáře API, nemusíte do internetové bankovnictví (ano, pro business má Revolut internetové bankovnictví) ani chodit. Můžete inicializovat platby přes SWs, které běžně digitální společnosti používají.

Ondřej v tomto kouká více do budoucnosti a je nadšený z chystaných updatdů v příštím roce.

A co na nás Revolut ještě chystá?

Klasický balíček digitálních bankovních služeb, kterého banky v Čechách prostě nejsou schopny…:

  1. Rozšíření kreditových produktů
  2. Wealth management = investiční účty (skvělé!)
  3. Saving goals & budgeting
  4. Cestovní pojištění (Nuda? Nikoliv. Bude plně automatizované a spustí se, když překročíte hranice a naopak)
  5. Partnerství s retailery a merchanty – tzn. nulové chargebacky a revolutí platební tlačítka (např. u Airbnb)
  6. Prémiovější účet s metal card (začátek 2018)
  7. Vlastní bankovní licence (souvisí s rozšířením kreditových produktů a vyšším pojištěním vkladů)
  8. expanze do dalších zemí (Australie & Nový Zéland, Kanada & USA, Hong Kong & Singapur)

No, není toho málo…

A my se moc těšíme až Revolut zavede lokální CZK účty pro každého svého klienta tak, jako je zavedl v UK. Pak už nebude nic bránit tomu, aby Češi (s širším okruhem zájmů) mohli používat Revolut jako jediné místo, kam chodí řešit svoje finanční potřeby – do appky.

Vítejte ve 21. století

foto: Revolut

Diskuze (0)

Novinka

Anonym