Operační systém legendárního počítače Lisa od Applu bude příští rok zdarma ke stažení

Filip HouskaFilip Houska

5AEA3E1E-5ECC-45B8-A2B8-0D15F6C37F54
0Zobrazit komentáře

Pokud se o Apple zajímáte o něco víc a nespojujete si jej pouze s mainstreamovými produkty typu iPhonu či MacBook, tak patrně víte, že rok před příchodem počítačové řady Mac v roce 1984 byl představen Lisa, jeden z prvních osobních počítačů s poměrně slušně vyladěným grafickým rozhraním operačního systému té doby.

Vyjma vysoké ceny, která s uvedením atakovala hranici 10 tisíc dolarů, byl unikátní i v tom, že rozjel pokročilé textové a grafické nástroje jako LisaWrite, LisaDraw, LisaProject a několik dalších v rámci balíčku Lisa Office System. A právě tento legendární OS bude již příští rok dostupný k bezplatnému stažení na všechny nynější desktopy.

fbfa

Přečtěte si takéFacebook nově umí zaslat upozornění, jakmile někdo cizí využije vaši fotku bez označeníFacebook nově umí zaslat upozornění, jakmile někdo cizí využije vaši fotku bez označení

Za touto novinkou stojí kalifornské muzeum Computer History Museum, konkrétně Al Kossow, jejich softwarový kurátor. Ten oznámil, že obnovil zdrojový kód tohoto operačního systému včetně jeho aplikací a zaslal jej Applu k přezkoumání. Jakmile bude firma Tima Cooka s tímto procesem hotová, zveřejní jej a každý bude mít tu možnost se vrátit zpět do 80. let a vyzkoušet si tento ikonický OS na vlastní kůži.

220A3AEF-C5E3-414F-AC4D-E0F28786CD45

Jak byl počítat pojmenovaný po Jobsově dceři vybaven?

Na svou dobu revoluční počítač, který si od základu vysnil samotný Steve Jobs, byl poháněn 16, respektive 32bitovým procesorem Motorola 68000 s frekvencí 5 MHz, kterému sekundovala 1MB paměť RAM. Obsahoval dvě disketové mechaniky (později jednu), externí pevný 5MB disk Apple ProFile a jako první počítač přicházel i s myší.

E473DBE7-9D20-48CB-9039-245097B4ABF3

Pro Apple byl však Lisa fiaskem, málo se prodával (za což mohla i vysoká cena 10 tisíc dolarů) a lidé dávali přednost konkurenci od IBM. Zatímco projekt Lisa upadal, projekt Macintosh (Mac), ke kterému byl Jobs později přeřazen, začal růst a dopady této řady na minulý a dnešní počítačový svět již znají všichni.

Foto: Simon Claessen; darthpedrius; Betsy Weber (Flickr)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym