CEO Boeingu: Na Marsu budeme dříve než SpaceX Elona Muska

Jiří SvobodaJiří Svoboda

boeing
0Zobrazit komentáře

Dennis Muilenburg, CEO amerického aeronautického giganta Boeing, pronesl silný výrok na adresu podnikatele Elona Muska ohledně očekávaného závodu o prvního člověka, který přistane na Marsu. Oproti době před padesáti lety, kdy byl objektem zájmu Měsíc, se totiž podle všeho schyluje k boji nikoliv mezi státy, ale mezi vládním a soukromým sektorem v USA.

Muilenburg svůj cíl řekl ve čtvrtečním vysílání televize CNBC. Na otázku moderátora, zda on či Elon Musk dostane na Mars člověka jako první, odpověděl: „Eventuálně poletíme na Mars a já pevně věřím, že první člověk co tam přiletí, bude v raketě Boeingu“

kiwi

Přečtěte si takéČeský letenkový startup Kiwi.com je údajně na prodej. Nabídky se pohybují okolo 10 miliard korunČeský letenkový startup Kiwi.com je údajně na prodej. Nabídky se pohybují okolo 10 miliard korun

Oproti Elonu Muskovi, který se tuto misi bude snažit provést v rámci vlastní firmy SpaceX, však Muilenburg spolupracuje na vývoji s vládní NASA. Space Launch System, jak se má raketa z dílen Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku jmenovat, se právě nachází ve fázi konečné montáže a první test by měla podstoupit v roce 2019. Následně se podle Muilenburga vydá i na okružní misi kolem Měsíce.

Musk v září 2016 řekl, že s lety na Mars by jeho firma mohla začít v roce 2023, nicméně na tehdejším časovém rozvrhu byly také lety nové rakety Falcon Heavy, které měly probíhat prakticky celý tento rok. Fakt je ale ten, že tato raketa ještě nepodnikla žádný let a na veřejnosti ještě nebyla viděna. Místo toho tak SpaceX pokračuje ve využívání svého známějšího Falcon 9 pro vypouštění satelitů či dopravu na Mezinárodní vesmírnou stanici. Tyto mise podniká i dvakrát měsíčně.

spacexmars18-e1475017082531

CEO Tesly Elon Musk

Foto: Boeing, SpaceX

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym