Celková tržní kapitalizace všech kryptoměn přesáhla poprvé hranici 500 miliard dolarů

btc
0Zobrazit komentáře

Kryptoměny všude kam se podíváš. Tak by se dalo nazvat předvánoční šílenství kolem blockainu a kryptoměn obecně – nové technologie, která si postupně získává na čím dál větší popularitě mezi běžnými uživateli. A zatímco ještě před 14 dny překonala tržní kapitalizace všech kryptoměn hranici 300 miliard dolarů, během včerejška se podařilo toto číslo posunout nad neuvěřitelných 500 miliard.

Celých pět set miliard dolarů, neboli 10,9 bilionů korun, si rozdělilo 1345 různých kryptoměn s jasnou dominancí Bitcoinu, který má stále více než polovinu z celé tržní kapitalizace. A i přes uvedení na australskou burzu jeho cena po mírném zakolísání neustále stoupá vzhůru, což začíná popírat všechny teorie o rychle se splaskávající bublině.

769B163B-F925-4577-8BE7-4656368D20FC

Přečtěte si takéBMW postaví v Česku polygon za čtyři miliardy pro testování samořídících autBMW postaví v Česku polygon za čtyři miliardy pro testování samořídících aut

Během několika posledních dní jsme mohli zaznamenat zásadní pohyby mezi TOP10 měnami v oběhu, kde se sice v první trojici stále drží Bitcoin, Ethereum a Bitcoin Cash, ale na paty jim začal rychle šlapat Litecoin, který je společně s dvěma dominantními hráči nabízen i na populární platformě Coinbase, a střídavě také relativně nový projekt IOTA a finanční technologie Ripple.

marketcap

Zdroj: Coinmarketcap

Přesně před rokem ale vše vypadalo zcela jinak. Celý trh měl jen něco málo přes 15 miliard dolarů, Ethereum, které je dnes nad 600 dolary se obchodovalo za 8 dolarů, Bitcoin byl lehce přes 700 dolarů, Litecoin sotva 4 dolary a většina dnešních největších hráčů ještě vůbec neexistovala. I to ukazuje na neuvěřitelnou nákupní sílu nových uživatelů, a to i přesto, že ponětí o kryptoměnách má jen velmi malé procento běžných lidí.

Foto: Marco Verch / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym