BMW postaví v Česku polygon za čtyři miliardy pro testování samořídících aut

Filip HouskaFilip Houska

769B163B-F925-4577-8BE7-4656368D20FC
0Zobrazit komentáře

Není tajemstvím, že německá automobilka BMW, která má pod sebou také značky Mini či Rolls-Royce, plánuje vyrábět samořídící vozy a do pěti let (podle vyjádření CEO BMW Haralda Krügera) je nabídnout běžné veřejnosti. S touto iniciativou se logicky pojí nejen pečlivé technologické postupy, ale také místa, kde se autonomní vozy budou testovat. A podle všeho má v tomto testování sehrát výraznou roli i Česká republika.

BMW chce totiž v Česku postavit polygon s různými typy silnic o délce 109 kilometrů, kde by se samořídící vozidla mohla testovat. Podle Hospodářských novin, které o této novince informují, má areál vyrůst do roku 2021 na Sokolovsku, konkrétně v místech mezi obcemi Lomnice, Dolní Nivy a Vintířov. Jak BMW, tak Ministerstvo průmyslu ČR odmítlo situaci komentovat.

boeing

Přečtěte si takéCEO Boeingu: Na Marsu budeme dříve než SpaceX Elona MuskaCEO Boeingu: Na Marsu budeme dříve než SpaceX Elona Muska

Do celé výstavby, na které by se mělo podílet až 400 odborníku na IT a dopravu, se mají investovat až čtyři miliardy korun. Vzniknout by mělo i několik budov sloužících jako jistá městská zástavba, aby kulisy, ve kterých bude testování probíhat, co nejlépe interpretovaly běžný provoz.

Harald Krüger, CEO společnosti BMW

Detaily o výstavbě tuzemského polygonu zatím nejsou známy, nicméně pravděpodobnost uskutečnění je vysoká. Ostatně i ministr financí Ivan Pilný před několika měsíci pro deník MF Dnes potvrdil, že se s BMW nějakým způsobem spolupracuje, a místní developerská komunita je údajně také dobře obeznámena. Více informací by však mělo být sděleno na tiskové konferenci 15. prosince.

Nesnaží se jen BMW

Testovací okruh pro autonomní vozy v České republice řeší například i investiční skupina Accolade, která jej chce v okolí Stříbra v západních Čechách zprovoznit do roku 2022.

Vedle Tesly, Googlu (Waymo) nebo Applu na samořídících vozech pracuje i Volvo s Uberem

Foto: BMW Group PressClub Global, Volvo Cars Global Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym