Apple začal v Česku prodávat nadupaný iMac Pro se startovní cenou 140 000 Kč

Filip HouskaFilip Houska

288DF85C-2263-4BB8-8A9F-CC35E7CF0078
0Zobrazit komentáře

V červnu letošního roku na konferenci WWDC odhalil Apple zcela novou řadu all-in-one počítačů iMac s přídavkem Pro, u kterých bylo avizováno, že půjdou do prodeje v prosinci. Tomu se tak stalo a parametrově nadupaný iMac Pro je možné od včerejšího dne objednávat i v České republice, nicméně za cenu, kterou vynaloží jen opravdu náročný a odhodlaný uživatel

Jak již název napovídá, iMac Pro cílí hlavně na segment profesionálů, kteří potřebují maximální výkon, vynikající grafiku, skvělý monitor, mnoho periférií, velké vnitřní úložiště a stabilní operační systém macOS. Přesně to jim tento našlapaný stroj nabízí, jelikož pod vesmírně šedým tělem tepe až 18jádrový čip Xeon W od Intelu s boostem přesahujícím 4,3 GHz, kterému sekunduje až 128GB operační paměť.

airbnb

Přečtěte si takéPaříž žádá Airbnb o smazání tisíců bytů z nabídky pronájmu. Nerespektují nový regulační zákonPaříž žádá Airbnb o smazání tisíců bytů z nabídky pronájmu. Nerespektují nový regulační zákon

Po stránce grafického výkonu vsadil Apple na čipy Radeon Pro Vega s osmi, respektive 16GB vysoce propustnou pamětí HBM2, která by měla na 27palcovém 5K displeji dokázat opravdu velké věci, jako například 3D renderování v reálném čase nebo virtuální realitu. Vedle toho také disponuje až 4TB úložištěm.

Co se týče periférií, iMac Pro má čtyři porty Thunderbolt 3/USB-C, ke kterým lze připojit i dva 5K monitory zároveň (či dvě výkonné diskové pole RAID), čtyři zdířky na USB 3, sluchátkový jack, 10Gb Ethernet a slot pro kartu SDXC. Nelze opomenout, že v balení s iMacem Pro je i bezdrátová klávesnice Magic Keyboard a myš Magic Mouse 2, a to vše ve vesmírně šedém provedení.

Cena se může vyšplhat až na neuvěřitelných 402 tisíc korun

Bylo jisté, že základní cena za iMac Pro překročí hranici 120 tisíc korun, což se také naplnilo. Počítač na českém trhu startuje na 140 tisících a za tuto cenu nabízí 8jádrový procesor Intel Xeon W o frekvenci 3,2 GHz (s boostem na 4,2 GHz), 32GB paměť RAM, 1TB úložiště a grafický čip Radeon Pro Vega 56 s 8GB pamětí. Lze si jej však nakonfigurovat i tak, aby atakoval částku až 402 000 Kč.

U základního „nejlevnějšího“ modelu slibuje Apple dodání do tří týdnů, nicméně u pokročilých variant je nutné počkat až osm týdnů. Veškeré konfigurace a bližší informace o iMacích Pro jsou dostupné na oficiálních stránkách.

Foto: Reprofoto, YouTube; Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym