Apple se za zpomalování iPhonů omluvil a uživatelům nabízí výměnu baterie za 29 dolarů

Filip HouskaFilip Houska

timcook
0Zobrazit komentáře

Snad všemi médii proběhly v posledních dnech titulky o tom, jak Apple úmyslně zpomaluje starší iPhony, respektive takové iPhony, které fungují s příliš opotřebovanou baterií. Ta by totiž mohla způsobit nahodilé vypnutí či poškození zařízení, čemuž chce Apple tímto krokem zamezit.

I když to firma Tima Cooka prezentuje jako metodu k prodloužení životnosti modelově starého telefonu, řada majitelů iPhonů s tím nesouhlasí a podává žaloby. Průběh této „kauzy“ měl takový spád, že se samotný Apple uživatelům nakonec veřejně omluvil a nabízí jim jistou kompenzaci.

es8d

Přečtěte si takéTakto vypadá nová konkurence Tesly Modelu X, která se bude prodávat za poloviční cenuTakto vypadá nová konkurence Tesly Modelu X, která se bude prodávat za poloviční cenu

Od koncem ledna do prosince roku 2018 si majitelé takto postižených iPhonů 6, 6s, 7 a SE budou moci nechat vyměnit baterii za 29 dolarů, tedy cca za 620 korun. Doposud stála ověřená pozáruční výměna okolo 79 dolarů (cca 1 690 korun). Tato „akce“ se týká globální trhu, tudíž i České republiky, kde takovou výměnu bude možné provést nejspíš u specializovaných servisů.

243E2AAB-2D7C-4C21-A559-1C3683447980

Apple v následujících týdnech také do operačního systému iOS implementuje indikátor, který bude uživatele informovat o kondici baterie. Podle vyjádření společnosti by měl uživatelům oznamovat, kdy se telefon dostává na hranici, vzhledem ke které bude docházet ke snížení výkonu procesoru.

iphonese

Aktualizace (19:02): Apple aktualizoval své oficiální vyjádření a zmíněná výměna baterie je možná již nyní (namísto od konce ledna 2018).

Foto: Apple Newsroom, iFixit (Reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym