Apple čelí několika žalobám za to, že uživatelům záměrně zpomaluje starší iPhony

Filip HouskaFilip Houska

D29DDC47-D57C-4662-A7F9-423E0D3E877A

tim cook, apple

0Zobrazit komentáře

Domněnky typu, že se iPhony zpomalují s hojností používání, tady byly snad již od zrodu první generace tohoto telefonu. V podstatě tato pro uživatele nepříjemná záležitost dává smysl, jelikož čím je iPhone starší, respektivě čím používanější baterie v něm je, tím v rychlosti a výkonu zkrátka zaostává. Tyto spekulace se nicméně doposud řešily maximálně v rovině diskuzních fór, případně menšími stížnostmi u lokálních prodejců nebo jednoduše hozením viny na nejnovější aktualizace operačního systému. Nyní se však ukazuje, že situace je mnohem komplexnější a Apple za ni čelí několika žalobám.

Vše začalo před několika dny, kdy server TechCrunch zveřejnil oficiální stanovisko Applu, ve kterém potvrzuje, že starší iPhony skutečně záměrně zpomaluje. A nebyl by to Apple, kdyby to svým stylem dostatečně neodůvodnil, nicméně s tím rozdílem, že tyto důvody dávají rozum – výkon procesorů je totiž záměrně zpomalován pouze tehdy, když zařízení zaznamená opotřebení Li-ion baterie, vzhledem ke kterému by se iPhone mohl nahodile vypnout.

heavytesla2

Přečtěte si takéPodívejte se na novou raketu SpaceX, která má již příští měsíc na Mars poslat Teslu RoadsterPodívejte se na novou raketu SpaceX, která má již příští měsíc na Mars poslat Teslu Roadster

Firma Tima Cooka tedy v podstatě chrání uživatele tím, že jim starší telefon (zpravidla verze 6, 6s, SE a nově i 7) zpomalí, aby se jim při vyšším zatížením nebo během nízkých teplot nevypínal. Problém je však v tom, že Apple nebyl včas dostatečně transparentní a uživatelé tuto nepříjemnost řešili koupí aktuálnějšího modelu, přitom by však stačila (jak potvrzují různé internetové diskuze) výměna baterie za novou. A to je důvod, proč je cupertinský gigant ze strany uživatelů žalován.

se

Vstupního modelu SE, který lze sehnat i pod 10 tisíc korun, se zpomalování také týká

Na Apple bylo v posledních dnech podáno devět žalob, z toho osm na území Spojených států a jedna v Izraeli (počet se mohl, respektive může v průběhů dní zvýšit; pozn. red.). Žalobci zejména poukazují jak na podvod ze strany Applu, špatné informování nebo absenci možnosti levnější, případně zcela bezplatné, výměny baterie, což by znamenalo, že by si nemuseli kupovat novější model iPhonu. Dvojice izraelských žalobců podle serveru Haaretz po Cookově firmě požaduje odškodné až ve výši 125 milionů dolarů.

Apple se k těmto žalobám zatím odmítl vyjádřit.

apple-october-2016-exxvent-1

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook

Baterie jsou jako systém vodovodního potrubí, říká expert

K „batterygate“ se pro server The Verge vyjádřil Marca Doeff, expert na baterie z kalifornské laboratoře Berkeley Lab, který baterie přirovnáná k systému vodovodního potrubí. Po nějakém čase (a s ohledem na nízké teploty) vedlejší bateriové reakce zapříčiní, že se „trubky“ ucpou, čímž zamezí standardnímu průtoku „vody“. Průtok se následně tak moc ucpává, že „voda“ (energie) přestane proudit úplně a telefon se vypne. A tomu se Apple podle všeho snaží zabránit.

Foto: Austin Community College (Flickr), Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym