Těžba Bitcoinu globálně vyžaduje tolik energie jako polovina České republiky či celé Slovensko

coinbase2
0Zobrazit komentáře

Kdo si před rokem říkal, že je Bitcoin na svém maximu a že už nemůže dále růst, pravděpodobně se dnes tahá za vlasy. Nejsilnější kryptoměna současnosti totiž jen za měsíc vyrostla o více než 45 % a nyní se obchoduje za 8100 dolarů za kus. Souběžně s růstem jsou ale spojeny i další problémy, které souvisí se samotným jádrem technologie.

Kromě toho, že zpracování transakcí trvá delší dobu začíná být postupnou komplikací i cena energie vynaložená na těžbu Bitcoinu, která nyní dosahuje zhruba 0,13 procent z globální spotřeby při 29,05 TWh. Číslo se zdá být titěrné, ale jen za poslední měsíc vyrostlo o 30 % a díky serveru PowerCompare ho můžeme porovnat se spotřebou jednotlivých zemí.

9C787225-902B-4FAF-86C5-FB22C97F609E

Přečtěte si takéUber chce v Česku nalákat více řidičů. Spouští proto několik novinek včetně kontaktního centraUber chce v Česku nalákat více řidičů. Spouští proto několik novinek včetně kontaktního centra

Těžba Bitcoinu tak globálně spotřebuje téměř polovinu (48,42 %) toho co celá Česká republika, která je v žebříčku PowerCompare na 41. místě a víceméně stejnou energii (102,43 %) jako sousední Slovensko. Celkem 160 zemí na světě tak spotřebuje méně energie, než je třeba vynaložit na těžbu Bitcoinu.

bitcoin-mining-as-share-world

Průměrné roční náklady na těžbu, respektive elektrickou energii, navíc překračují již 1,5 miliardy dolarů a vypadá to, že pokud by tímto tempem pokračoval Bitcoin dále, do první poloviny roku 2020 by dorovnal celou světovou spotřebu. Do toho navíc vůbec nebereme v potaz ostatní měny, které si těžaři oblíbili.

Kdyby byl Bitcoin samostatnou zemí, dostal by se ve světovém žebříčku dle spotřeby elektrické energie na 61. místo.

Foto: PowerCompare

Diskuze (0)

Novinka

Anonym