Samsung vyvíjí pro mobily baterii z grafenu, která se dokáže dobít do 12 minut

Filip HouskaFilip Houska

E1165D45-6F6E-4629-A60D-DB5FEBB0EAB1
0Zobrazit komentáře

Situace, kdy se telefon vybije v průběhu dne a my jej potřebujeme co nejrychleji dobít, není cizí snad nikomu z nás. Vzhledem k použitým komponentům, které se v dnešní době v telefonech používají, aby zvládly utáhnout například rozšířenou realitu či řadu jiných náročných funkcí, se vlastně ani není čemu divit. Tento nedostatek chce nově vyřešit jihokorejský technologický gigant Samsung.

Jeho výzkumný tým pracuje na speciálním typu baterie, díky které by se telefony mohly dobíjet až pětkrát rychleji oproti standardu. Docílit toho chce výměnou tradičního lithia, tedy materiálu, na němž jsou baterie v telefonech (a například v elektomobilech) založeny, za grafen.

cc1

Přečtěte si takéNová aplikace Stomp vám vytvoří úderné cinematické intro vašeho produktu ve stylu Apple a GoogluNová aplikace Stomp vám vytvoří úderné cinematické intro vašeho produktu ve stylu Apple a Googlu

Samsung tvrdí, že již nyní ve svých laboratořích vyvíjí takzvanou grafenovou kouli, která by v hotové baterii nejen stáhla rychlost kompletního dobití na sympatických 12 minut, ale také by zvýšila kapacitu až o 45 procent.

Mikroskopický pohled na grafen

Vývoj je zatím v úplném zárodku a není jisté, kdy se funkční a především bezpečná (!) baterie tohoto typu dostane na trh. Otázkou také je, zdali ji bude Samsung využívat výhradně ve svých mobilních zařízeních, nebo ji bude licencovat třetím stranám, což by uživatelé konkurenčních produktů rozhodně uvítali.

Nutno dodat, že by se využití této technologie, na kterou má Samsung dva specifické patenty, je mnohem širší – ideální by byla i pro elektrická vozidla, jelikož dokáže udržovat teplotu o výši 60 °C. Právě tato vlastnost je pro elektromobily, kterých neustále přibývá, jednou z klíčových.

Pamatujete? Kauza s extrémním přehříváním (až explodováním) modelů Note 7, která se dostala do všech médií

Foto: Samsung, Hui Renjie

Diskuze (0)

Novinka

Anonym