Podívejte se, jak vypadá nový ultrarychlý internetový prohlížeč Firefox Quantum od Mozilly

quantum
0Zobrazit komentáře

Doby, kdy byl nejvyužívanějším internetovým prohlížečem Internet Explorer jsou naštěstí již dávno pryč – pozici jedničky totiž za dlouhé roky vystřídal Google Chrome, který si se svým zhruba 60% podílem na trhu získal absolutní dominanci. O desítky procent níže za ním se drží Safari, poté starý známý Internet Explorer a nakonec Firefox či Opera.

Dva poslední zmíněné prohlížeče jsou ovšem překvapivě jedny z nejkvalitněších co do zabezpečení, rychlosti či nízké zátěži na procesor. Ostatně na to se zaměřila i Mozilla se svým novým Firefoxem Quantum, který vyšel během včerejška a který je zhruba o 30 % rychlejší než Google Chrome s třetinovou zátěží paměti a o více než polovinu rychlejší, než poslední verze Firefoxu.

pm

Přečtěte si takéPilulka.cz bratrů Martina a Petra Kasy představila mobilní aplikaci umožnující nákup léků z mobiluPilulka.cz bratrů Martina a Petra Kasy představila mobilní aplikaci umožnující nákup léků z mobilu

Mozila tvrdí, že se podařilo takové rychlosti dosáhnout implementací vlastního programovacího jazyku Rust, což zároveň zajišťuje i vyšší bezpečnost, díky odproštění se od „zastaralé“ technologie C++. A také náhradě za klasické CSS s názvem Stylo, která funguje podobně, ale pro různé části načítání stylů webu využívá část z každého jádra procesoru = čím víc jáder, tím vyšší rychlost.

Přímo do prohlížeče je pak integrována aplikace Pocket, přes kterou si lze ukládat a třídit oblíbené články a nové funkce pro snímání obrazovky, kdy lze poté screenshoty ukládat přímo v prohlížeči a filtrovat v nich podle potřeby. Firefox Quantum je již nyní ke stažení zdarma, a to včetně českého jazyka, na Windows, MacOS i iOS a Android.

Foto: Mozilla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym