Lyft získává od Googlu dalších 500 milionů dolarů a oficiálně začíná testovat samořídící technologie

Filip HouskaFilip Houska

Lyft_PressKit_02
0Zobrazit komentáře

Uběhl teprve měsíc od doby, co do alternativní přepravní služby Lyft investovala mateřská společnost Googlu Alphabet jednu miliardu dolarů, patrně za účelem udržení její nezávislosti a podpoření chystaných marketingových kampaní. Peníze by se jí však mohly hodit i na autonomní technologie, se kterými experimentuje. O to víc, když nyní obdržela důležité povolení.

Sanfranciský startup, který měsíčně eviduje přibližně 3 miliony aktivních uživatelů, může nově testovat své samořídící technologie v běžném provozu na kalifornských silnicích. Získala totiž povolení od místního oddělení motorových vozidel, díky kterému by zakladatel a CEO Lyftu John Zimmer mohl dostát svých slov o tom, že chce do konce roku do několika měst nasadit autonomní vozy.

fisker6

Přečtěte si takéElektromobilový startup Fisker vyvíjí baterii, která se dobije za minutu a vydrží až 800 kmElektromobilový startup Fisker vyvíjí baterii, která se dobije za minutu a vydrží až 800 km

Obdržení takového povolení není v dnešní době ničím neobvyklým. Například úhlavní konkurent Uber, projekt Alphabetu Waymo, automobilky jako Tesla či Ford a další již oficiálně své samořídící systémy mohou na silnicích testovat. Lyft se tak tedy připojuje k tomuto rostoucímu trendu, respektive budoucností dopravy, a své vozy bude moci brzy do běžného provozu vypustit.

Například Uber si pro testování samořídících systémů objednal až 24 tisíc vozů Volvo XC90

Další masivní investice od Googlu

Zajímavé věci se u pět let starého startupu, jenž za minulý rok uskutečnil až 160 milionů jízd, dějí také po stránce financí. Lyft totiž v aktuálním investičním kole vedeným investiční větví Alphabetu CapitalG získává dalších 500 milionů dolarů (cca 11 miliard dolarů). Potvrzuje to příslušný dokument vydaný státem Delaware, který zveřejnil server Axios.

Pro Lyft jezdí okolo 700 tisíc řidičů, kteří denně vykáží přes milion jízd

Díky této investici, jež doplňuje miliardu dolarů z minulého měsíce ze stejného fondu, se valuace Lyftu posunula až na hranici 11,5 miliard dolarů, což je oproti dubnové situaci, kdy se společnost Logana Greena a Johna Zimmera pohybovala ve valuaci okolo 7,5 miliard, velký skok.

Foto: Lyft, Volvo

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym