Amazon natočí seriál ze světa Pána prstenů. Za 250 milionů dolarů už koupil i filmová práva

Filip HouskaFilip Houska

gandalf

Gandalf

0Zobrazit komentáře

Americký e-commerce gigant Amazon ohlašuje obrovské plány, které se týkají televizního obsahu. Společnost miliardáře a podnikatele Jeffa Bezose totiž koupila televizní práva na frančízu Pána prstenů, světoznámé filmové trilogie založené na fantasy románech spisovatelech J. R. R. Tolkiena, na které chce založit vlastní produkční seriál.

Na televizním seriálu, pro který Amazon koupil práva od Tolkien Estate and Trust, subjektu spravujícím veškerá práva J. R. R. Tolkiena, za 200–250 milionů dolarů (cca 4,4–5,5 miliard korun), spolupracuje Amazon Studios s nakladatelstvím HarperCollins a filmovým studiem New Line Cinema, které produkovalo původní filmy Pána prstenů.

jackma

Přečtěte si takéAlibaba během 15 minut prodeje pokořila loňský obrat všech českých eshopů dohromadyAlibaba během 15 minut prodeje pokořila loňský obrat všech českých eshopů dohromady

Očekávaná novinka, jejíž datum vydání nebo herecké obsazení je zatím neznámé, vezme diváky zpět do kultovní Středozemě, konkrétně před dějství prvního dílu Společenství prstenů. Jelikož se bude jednat o prequel, tak nejsou přednastaveny žádné konkrétnější dějové linky, což scénáristům může dávat jistou volnost. Ve smlouvě je navíc uvedeno, že Amazon může práva využít i pro případný spin-off.

Šílené, říkají lidé z filmového průmyslu

Jak již bylo zmíněno, uzavřená smlouva mezi Amazonem a Tolkien Estate and Trust může dosahovat až 250 milionů dolarů, což je – jak informuje server Deadline – podle lidí pohybujících se ve filmové branži „šílené“.

Suma za televizní práva je pouhou částí celkového rozpočtu, který bude potřeba. Očekává se, že Amazon bude muset k natočení jedné série vynaložit dalších 150 milionů dolarů a desítky milionů dolarů na marketingovou kampaň. Je tedy pravděpodobné, že Bezosova firma utratí okolo půl miliardy dolarů, aniž by diváci viděli vteřinu z finálního obsahu.

jeff-bezos-amazon

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

Dalším prvkem „šílenosti“ je obrovský a náročný závazek, kterým je Amazon svázán, a otázka, zdali takový seriál bude vůbec táhnout. Snímků na toto téma již bylo natočeno šest (trilogie Pán prstenů a Hobit) a diváci mohou být Středozemím tak trochu přesyceni.

Úspěšnější než Hra o trůny

CEO Amazonu Jeff Bezosu za poslední měsíce již několikrát řekl, že v budoucnu plánuje vytvořit takový seriál, který by byl minimálně srovnatelný s fenoménem Hra o trůny z dílen HBO. Budoucnost se nyní přibližuje a Bezos vytahuje eso z rukávu, jelikož Pán prstenů (se vší úctou ke Hře o trůny) je poněkud větší a tradičnější kalibr. Otázkou nyní je, jak se toho Amazon Studios chopí a co nakonec předvede.

Foto: Reprofoto, YouTube [1; 2]

Diskuze (0)

Novinka

Anonym