Společnost Acasus, která vyvíjí zdravotní a vzdělávací aplikace pro rozvojové země, otevírá vývoj v Praze

acasus-1

Charitativní organizace v mnoha lidech kvůli častým nesrovnalostem v jejich řízení a rozdělování financí vyvolávají pocit, že se jejich peníze nedostanou tam, kam by měly – i proto se čím dál častěji pouští do fyzické pomoci nebo darování jídla, oblečení či podobně. Toho si je vědoma firma Acasus, která vznikla již před téměř 5 lety a na pomoc potřebným jde trochu jinak.

Acasus se konkrétně soustředí na vývoj technologických nástrojů, které mohou zásadním způsobem ovlivnit zdravotnictví či vzdělání v rozvojových zemích, kde na nich spolupracuje přímo s vládou. Například v pákistánském Punjabu řešil Acasus problém s vakcinací dětí, kde se dostávalo pouze na polovinu z nich i přesto, že vakcíny byly k dispozici pro všechny.

28B0D185-7960-42F3-A5DC-F3BC7F3D4589

Přečtěte si takéČeský startup na hlídání dětí a úklid domácností Hlidacky.cz spouští službu pro péči o senioryČeský startup na hlídání dětí a úklid domácností Hlidacky.cz spouští službu pro péči o seniory

Vytvořil tak ve spolupráci s tamním ministerstvem zdravotnictví několik mobilních aplikací, které měly za cíl kontrolovat dodávky vakcín do jednotlivých komunit za použití satelitních snímků jednotlivých částí Punjabu s odhadem počtu dětí v každé části a počtem dodaných a využitých vakcín. Mezi dalšími projekty, na které se Acasus zaměřil pak bylo vzdělání dětí.

checkup

Téměř každé dítě v těchto zemích má k dispozici mobilní telefon, většinou s Androidem. Acasus tak vytvořil mobilní aplikaci, která je schopna i v offline režimu děti učit základům gramatiky či matematiky, jejich znalosti pak umí rozřadit do různých kategorií obtížnosti dle odpovědí na sérii vstupních otázek.

Hlavním cílem pro vývoj je střed Evropy

Pro vývoj podobných aplikací si Acasus, založený Fentonem Whelanem, zvolil jako jedno z hlavních vývojových míst Prahu, kde otevírá první technologický hub, jenž povede Joseph Francis Marsico (na hlavní fotografii článku). Firma má za sebou jinak od roku 2013 zhruba 100 projektů, které se soustředí převážně na Jižní Ameriku, Afriku, Asii a střední východ.

acasus

Foto: Acasus