Island chce zamezit většímu počtu nehod díky inovativnímu 3D přechodu

Filip HouskaFilip Houska

5029BC68-5CA2-4969-A76D-F8D335A0D556
0Zobrazit komentáře

Města, respektive městský silniční provoz, jsou bohužel ideálním místem pro nejrůznější dopravní nehody. Vzhledem k velkému množství aut, lidí a hromadné dopravy dochází častokrát k velice smutným scénářům, a tak se Island rozhodl, že zkusí nelichotivé statistiky trochu upravit a ukázat možné východisko.

Islandské město Isafjordur zavedlo na jedné ze svých frekventovaných silnic inovativní přechod pro chodce, který v řidičích vyvolá nutnost zpomalit, ne-li zcela zastavit, jelikož vidí fyzickou překážku. Realita je však poněkud odlišná.

teslainv

Přečtěte si takéAmerická vláda schvaluje využití samořídících automobilů v reálném provozuAmerická vláda schvaluje využití samořídících automobilů v reálném provozu

Nejedná se o žádnou fyzickou překážku, nýbrž o kreativní street art, který v trojrozměrné podobě přechod vykresluje. V podstatě tedy vypadá jako řada několika levitujících bílých bloků, které řidič vidí ve svém přímém směru.

Účel tohoto bezpečnostní prvku je zřejmý: zamezení většímu počtu nehod, respektive donucení řidičů ke zpomalení. Nápad je to bezpochyby zajímavý, nicméně ti, kteří trasu jezdí často, budou po pár jízdách vědět, že se jedná o optickou iluzi a patrně to v nich nevyvolá důraz na výraznější sešlápnutí brzd. Za to pro turisty to může být dostatečný impuls.

Pozitivní výsledky v Indii

Tento inovativní typ přechodu pro chodce byl v minulosti testován také v Indii, v zemi, kde je silniční provoz na tak špatné úrovni, že kvůli němu ročně v průměru zemře na 230 tisíc lidí. Konkrétně ve městě Ahmedabad se tyto přechody testovaly na čtyřech místech a jak informuje server ČT24, výsledky byly za půlroční testování stoprocentní: žádná smrtelná nehoda.

Foto: Reprofoto (YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym