Hurikánem poničené Portoriko by mohlo do budoucna čerpat elektřinu pouze z Muskových baterií

Filip HouskaFilip Houska

AE781E42-AEE2-4885-A07C-8ED198FBA74D
0Zobrazit komentáře

Není tomu tak dávno, co hurikán Maria poničil řadu karibských ostrovů včetně Portorika, kde až 90 procent domácností zcela odříznul od elektřiny. Ostrovu, jenž spadá pod Spojené státy americké, se rozhodl pomoci Elon Musk, který tam před několika dny poslal stovky baterií Powerwall.

Právě tyto baterie uchovávající energii vygenerovanou ze solárních zdrojů, které vznikly pod Muskovou automobilkou Tesla, na území Portorika spravují i zaměstnanci Tesly. Ti zároveň školí místní obyvatele, jak mají v procesu instalování Powerwallů pokračovat.

electirc plane (1)

Přečtěte si takéAerolinka EasyJet chce do deseti let provozovat první letadla na elektřinuAerolinka EasyJet chce do deseti let provozovat první letadla na elektřinu

Na celé situaci je nejzajímavější, že by speciální bateriové systémy nemusely sloužit pouze jako prozatimní východisko pro řešení katastrofy, díky které některé oblasti Portorika nemusí mít elektřinu až půl roku, ale jako prostředek ke kompletní přestavbě energetického systému. Alespoň to naznačil samotný Musk na svém Twitteru.

Na jeho tweet následně reagoval jak guvernér Portorika Ricardo Roselló, který věří, že se Portoriko může stát „vlajkovým projektem“ pro tuto iniciativu, tak Glorimal Ripoll, šéfka vladních inovací, s výzvou k uskutečnění.

Musk pomáhal i jiným ostrovům

Nyní vzkvétá otázka, zdali k osazení celého Portorika bateriovými systémy Powerwall opravdu dojde. Bezpochyby se jedná o náročný projekt, který by zabral spoustu času a financí, nicméně kdo jiný by něco takového mohl uskutečnit než právě Elon Musk.

Powerwall 2

Za zmínku stojí, že Musk již v minulosti podobným způsobem zásahl i do dalších, avšak mnohem menších ostrovů. Například minulý rok vybudoval solární panely na Americké Samoe, která nyní 100procentně funguje na obnovitelné energii, a letos v březnu se angažoval i na Hawaii, konkrétně na ostrově Kauaʻi, kde solární základnu nechal postavit také.

Foto: TED Conference (Flickr), Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym