Airbnb příští rok otevře svou vlastní verzi „hotelu“

Filip HouskaFilip Houska

11
0Zobrazit komentáře

S růstem uživatelů na Airbnb, platformě pro krátkodobý home-sharing s takřka čtyřmi miliony zaregistrovaných prostor, se hotely a původní majitelé bytových nemovitostí dostávají do poněkud svízelné situace. Lidé začínají chápat výhody této formy sdílené ekonomiky a domovníkům, respektive hotelovým provozním, tak zcela legálně utíkají velké zisky. S novým plánem, který sanfranciský startup chystá, by však z tohoto trendu mohli těžit i oni.

Airbnb zahajuje spolupráci s realitním developerem Newgard Development Group, který má ve floridském městě Kissimmee vybudovat nemovitost s 324 byty určenými výhradně k pronajímání v rámci platformy. Komplex pod názvem Niido Powered by Airbnb bude spravovat zmíněná developerská společnost, nicméně Airbnb zde bude mít, co se týče designů bytů a další nabízených služeb, velké slovo.

windymaps

Přečtěte si takéSeznam.cz expanduje se svými mapami do zahraničí a spouští Windy MapsSeznam.cz expanduje se svými mapami do zahraničí a spouští Windy Maps

V principu tento chystaný projekt funguje tak, že si člověk běžným způsobem pronajme na základě roční smlouvy v této nemovitosti jeden z 324 nabízených bytů, nicméně s vědomím, že by jej měl ihned pronajímat dál. Nyní se z něj stává pronajímatel, který může tyto prostory nabídnout v aplikaci Airbnb až na dobu 180 dnů potenciálním zájemcům.

Jakmile zájemce najde a ten se do bytu na dobu určitou nastěhuje, zisk, který mu z tohoto pronájmu bude plynout, bude dělit i mezi majitele nemovitosti (respektive Newgard Development Group) v rámci programu Friendly Buildings Program.

Pronajímatel se může o pohodlí svého hosta, kterému svůj celý byt nebo jeho část pronajme, starat rovnou v aplikaci Airbnb, kam přibude služba Niido. Díky ní může objednávat úklid, nové povlečení, prostory pro zavadla a další služby, které mu bude Niido (značka pod správou developera Newgard) poskytovat. To celé bude fungovat na bázi platformy MasterHost.

„Toto partnerství ukazuje, jak majitelé nemovitostí, realitní kanceláře a Airbnb dokáží spolupracovat za účelem dosažení hodnoty pro všechny a lepšího servisu pro nájemce. Tým z Newgard to umí a my jsme nadšeni, že s nimi můžeme pracovat. Společně zjednodušíme možnost sdílení prostorů pro pronajímatele, čímž dáme klientům přístupnější volby k ubytování během jejich cestování,“ říká ředitel pro globální multirodinné ubytovací partnerství v Airbnb Jaja Jackson v oficiální zprávě.

Airbnb HQ

Očekávané spuštění tohoto hybridu mezi hotelem a klasickým domovem se datuje k prvnímu čtvrtletí příštího roku s tím, že do jiných měst jihovýchodní části USA se tento projekt dostane s postupem času.

Velký boost pro Friendly Buildings Program

Jelikož je po Spojených státech amerických řada oblastí, kde není možné pronajímat byt na Airbnb (minimálně) bez vědomí majitele nemovitosti nebo státu, je tento projekt legitimní cestou, jak se stát řádným hostitelem. Je totiž pod hlavičkou programu Friendly Buildings Program, tedy pronajímací metody, o které ví i domovník, s nímž se hostitel regulérně dělí o zisky.

„Tento program ve většině míst, kde byl spuštěn, dokázal zvednout pronájmy o takřka 100 procent. Díky němu je vše provedeno legitimně s vědomím majitele, manažera správy nemovitosti a města,” říká Jackson pro server CNBC a reaguje na situaci, kdy státní a městské regulace výrazně omezují Airbnb jako takové.

Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk a Brian Chesky (CEO), zakladatelé Airbnb

Nehledě na to, že tato iniciativa může být důležitá vůči růstu konkurečních služeb, například startupu Tujia. Ten se svými masivními investicemi, které získal, chce postupně prorazit i do Evropy a USA, což by pro stabilnímu Airbnb s valuací až 31 miliard dolarů mohlo výrazně uškodit.

Foto: Airbnb Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym