NumWorks je moderní školní kalkulačka na bázi open source, kterou si lze naprogramovat

Filip HouskaFilip Houska

num1
0Zobrazit komentáře

Je zajímavé, jak důležitou roli stále zastávají tradiční či pokročilé kalkulačky ve školském prostředí, nicméně co se týče výrazných inovací, hodných této doby, tak se nejedná vyjma ojedinělých kousků o nic převratného. To se snaží změnit francouzský startup NumWorks, který vyvinul cenově dostupnou kalkulačku odpovídající 21. století a éře chytrých zařízení.

Kalkulačka od NumWorks na první pohled nevypadá nijak netradičně, snad jen elegantněji oproti konkurenčním firmám Casio či TI. Disponuje běžnými tlačítky s konkrétními funkcemi, nedotykovým (avšak barevným) displejem, který dokáže znázorňovat i grafy, nebo nabíjením pomocí microUSB, což u tradičních kalkulaček není tak samozřejmé. To nejzajímavější se však skrývá uvnitř.

renderlegion

Přečtěte si takéČeský startup Render Legion tvořící grafický software se prodal za stovky milionů korunČeský startup Render Legion tvořící grafický software se prodal za stovky milionů korun

NumWorks funguje na bázi otevřeného softwaru, takzvaného open source. To znamená, že k řadě funkcí, které byly speciálně navrhnuty učiteli a profesory s ohledem na středoškolské potřeby (například počítání, funkce, posloupnost, statistika, pravděpodobnost nebo regrese) se mohou s postupem času přidávat další. Ty mohou vycházet z návrhů uveřejněných na oficiálním GitHubu. V nejbližší době by například měla přijít podpora skriptovacího programovacího jazyka Python.

Otevřenost se nevztahuje pouze na software, nýbrž i na věci týkající se komplexního fungování celého zařízení.

„Publikujeme všechny naše plány. Jak vyrábíme plastové součástky, jak zajišťujeme elektrické obvody, jak píšeme software,“ říká Romain Goyet, tvůrce a šéf NumWorks, pro server Engadget a dodává, že tímto směrem by studenti mohli rozšířit své obzory i mimo oblast tradiční matematiky.

numworks_090117x1

Kalkulačku lze pořídit za 80 eur (cca 2 tisíce korun) na oficiálním webu, kde je možné si detailně prostudovat jednotlivé technické specifikace a další atributy.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym