Microsoft a Facebook natáhly přes dno Atlantiku internetové kabely o rychlosti 160 Tb/s

Filip HouskaFilip Houska

ms
0Zobrazit komentáře

Jakmile se jedná o internet, rychlost a stabilita jsou primárními stavebními kameny. To velice dobře chápou i technologičtí giganti Microsoft a Facebook, kteří spolu s telekomunikační společností Telxius oznámily dokončení jednoho z nejambicióznějších projektů současné sféry informačních technologií.

Na dno Atlantického oceánu, konkrétně do pětikilometrové hloubky, natáhly masivní internetové kabely, které za vteřinu dokáží přenést až nepředstavitelných 160 Tb dat. Tato přenosová rychlost je podle slov Microsoftu až 16 milion krát vyšší než u běžné domácnosti (v Česku je pro srovnání průměrná rychlost okolo 15 Mb/s).

pixel3

Přečtěte si takéGoogle koupil za 1,1 miliardy dolarů divizi HTC, která vyrábí jeho mobily PixelGoogle koupil za 1,1 miliardy dolarů divizi HTC, která vyrábí jeho mobily Pixel

Projekt pod názvem Marea trval okolo dvou let a kabely o délce přes 6,6 tisíc kilometrů nyní vedou od americké Virginia Beach (Virginia) ke španělskému Bilbau s tím, že se mohou dále větvit (slouží jako jistý hub, ke kterému lze napojit další trasy).

65E06E5F-7895-4875-B606-04B720650AAE

Použité kabely se skládají z osmi párů optických vláken, které jsou zaobaleny do měděného těla. Navíc jsou navrhnuty tak, aby se dokázaly přizpůsobit novým internetovým technologiím a byly odolnější vůči přírodním katastrofám.

Celá infrastruktura, která by se měla dostat do plnohodnotného provozu začátkem příštího roku, má Microsoftu a Facebooku zaručit mnohem rychlejší a pohotovější operace pro své platformy a cloudové služby napříč světem. Výhody by to mělo přinést i běžným uživatelům při každodenních internetových činnostech.

„Marea přichází v pravý čas. Podmořské kabely v Atlantiku již nyní dokáží zpracovat přes 55 procent dat více než transpacifické trasy a přes 40 procent více oproti spojení USA-Latinská Amerika. Není tedy pochyb o tom, že poptávka pro datový přenos skrze Atlantik bude růst,“ komentuje Brad Smith, prezident Microsoftu.

B08CB21E-6898-4FEC-9A08-BFD944DDF84D

Z Virginie až do španělského Bilbaa

ms1

Foto: Microsoft News Center

Diskuze (0)

Novinka

Anonym