Alphabet formuje nový holding, který oddělí všechny firmy spadající pod Google

Filip HouskaFilip Houska

waymo_090217x1

Ve Waymo One budou jezdit vozy Chrysler Pacifica Hybrid

0Zobrazit komentáře

Google před dvěma lety ohlásil, že restrukturalizuje svou společnost na několik menší částí, na které bude dohlížet – v té době nová – firma Alphabet. Důvodem pro tento krok bylo oddělení, respektive osamostatnění několika projektů, takzvaných Other Bets, od byznysového jádra Googlu. Po právní stránce však všechny tyto projekty spadaly stále pod Google, což se nyní mění.

Server Bloomberg informuje, že společnost Alphabet vytváří nový holding pod názvem XXVI Holdings, který právně oddělí všechny firmy, jež spadají pod tohoto původně vyhledávacího giganta. Zároveň bude vlastnit podíl v každé firmě, včetně Googlu.

youtube

Přečtěte si takéYouTube mění své logo a představuje spoustu dalších vylepšení pro mobilní aplikaciYouTube mění své logo a představuje spoustu dalších vylepšení pro mobilní aplikaci

Mezi takové firmy patří například Waymo specializující se na samořídící technologie, projekt se zaměřením na digitální zdravotnictví Verily nebo „moonshotová“ iniciativa X. Nově budou tyto „Other Bets“ spadat pod Alphabet, což byl hlavní důvod zformování XXVI Holdings. S touto strukturou se mění i právní forma Googlu na LLC, tedy v podstatě na společnost s ručením omezeným.

„Aktualizujeme naší korporátní strukturu tak, abychom mohli implementovat změny ohlášené v roce 2015 se vznikem firmy Alphabet,“ říká mluvčí Alphabetu Gina Weakley Johnson a dodává, že se jedná pouze o formalitu, která neovlivní stávající pozici akcionářů, veškeré operace ani management.

waymo

Waymo, projekt samořídících technologií pod Alphabetem

Zajímavost: Název XXVI (Holdings), respektive 26 v římském zápisu čísel, vychází z počtu všech písmen v anglické abecedě (= alphabet).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym