Vývojáři Googlu vytvořili algoritmus, který z fotek automaticky odstraňuje vodoznaky

Michal PtáčekMichal Ptáček

adobe
0Zobrazit komentáře

Velká spousta fotografů a fotobank typu iStock nebo Shutterstock si fotky, ke kterým drží práva, chrání vodoznaky, tak aby je nikdo bez předchozího svolení a licence nemohl použít. Ti, kdo licence nerespektují a fotky přesto nelegálně používají, se pak často uchylují k tomu, že fotky editují ručně a vodoznaky z nich postupně odstraňují, což je ale samozřejmě proces, který zabere například editací ve Photoshopu poměrně dost času.

leoexpress

Přečtěte si takéLEO Express odkoupil zkrachovalý startup Locomore a jednoduše tak vstupuje na německé železniceLEO Express odkoupil zkrachovalý startup Locomore a jednoduše tak vstupuje na německé železnice

Vývojáři Googlu nyní ale přišli s metodou, která právě zmíněné fotobanky a držitele práv k fotografiím rozhodně nepotěší, jelikož celý tento proces automatizuje. Vytvořili totiž a na svém blogu následně i představili algoritmus, který využívá toho, že spousta vodoznaků je do fotek implementována stejným způsobem a navíc jsou průhledné, což znamená, že původní obraz není celý skrytý.

Algoritmus tak následně, pokud mu předhodíte dostatek fotek, dokáže samotnou strukturu vodoznaku jednoduše rozpoznat a následně z obrázku vyjmout, s tím, že konkrétní místo, kde se původně vodoznak nacházel, následně opraví.

I tak ale není metoda vývojářů Googlu stoprocentní. Jako obrana proti algoritmu se osvědčilo například generování vodoznaku s náhodnými, pouhým okem téměř neviditelnými deformacemi, které však algoritmus nezvládne „prolomit“, jak ostatně ukazuje následující fotka.

ad

Technika, kterou vývojáři Googlu použili, je jinak podrobně vysvětlena v tomto videu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym