Takto vypadají solární šindele od Tesly, které byly nainstalovány prvním zákazníkům

Filip HouskaFilip Houska

tesla_080617_2
0Zobrazit komentáře

Mimo to, že Tesla produkuje ikonické elektromobily a staví továrny Gigafactory pro výrobu baterií, operuje ještě v segmentu solárních střešních panelů pod označením Solar Roof. Ty byly světu představeny v říjnu minulého roku a veřejnost netrpělivě vyčkávala na situaci, kdy se koncept přenese do reálného světa. Čekání se nyní chýlí ke konci.

Tesla, jenž se pro tyto účely dříve spojila s firmou SolarCity, totiž začala s instalací solárně poháněných střešních šindelí u svých prvních „zákazníků“, kterými se stali Elon Musk (CEO) a JB Straudel (CTO). Na veřejnost se také dostaly vůbec první reálné fotografie, které ukazují detaily šindelí.

snapchat

Přečtěte si takéGoogle údajně v loňském roce nabídl za akvizici Snapchatu neuvěřitelných 30 miliard dolarůGoogle údajně v loňském roce nabídl za akvizici Snapchatu neuvěřitelných 30 miliard dolarů

Chtěl bych zdůraznit, že fotky neprošly žádnými úpravami. Skutečně takto vypadají. Bylo to jako ‚vyfoťte nějaké fotky svým telefonem a pošlete mi je‘. O tomto se tady bavíme. Žádné speciální osvětlení, žádné profesionální fotografické podmínky,“ říká Musk v dopisu pro investory.

tesla_080617_1

Muskův, nebo Straubelův dům?

Instalace tedy oficiálně započaly, prozatím však není jisté, kdy se těchto úprav dočkají i domy běžných zákazníků, respektive těch, kteří si je stihli za 1000 dolarů zarezervovat. První předobjednávková várka těchto šindelí byla spuštěna v květnu a zákazníci je s vidinou doručení ke konci tohoto roku ihned vykoupili. Ti, kteří je nestihli zarezervovat, si budou muset patrně počkat do roku 2018, kdy by se měly spustit další předobjednávky.

tesla_solar1

Solární šindele Tesly

 

Musk nicméně zmínil, že proces vypouštění Solar Roof bude velice podobný tomu s auty – nejprve se začne pomalu a jakmile vzroste produkce a zjednoduší se instalace, přijde rychlejší růst. A stejně jako u nového elektromobilu Tesla Model 3, prvotní produkty dostali zaměstnanci firmy.

Foto: Press Kit | Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym