Po virtuálním občanství chystá Estonsko i vlastní decentralizovanou měnu

est
0Zobrazit komentáře

Zhruba před rokem estonská vláda informovala o tom, že má v databázi svého virtualizovaného občanství již přes 70 Čechů – založit si ho totiž může takřka kdokoliv, s pouhým ověřením na dálku. Takové občanství poté dává možnost především zjednodušeného podnikání a založení firmy online, odevzdání daňového přiznání, komunikaci s úřady nebo založení bankovního účtu.

To vše za pouhých 100 eur, v přepočtu zhruba 2612 korun. Nyní se Kaspar Korjus, vedoucí projektu elektronické rezidence, nechal slyšet, že by Estonsko chtělo zavést vlastní digitální decentralizovanou měnu s názvem „estcoin“, která jako spousta dalších započne takzvaným ICO, tedy prvotní veřejnou nabídkou. Jde tak o vůbec první vládou podporovanou virtuální měnu.

volkswagen_082017_1

Přečtěte si takéVolkswagen oživuje svůj kultovní americký mikrobus, který bude nově pohánět elektřinaVolkswagen oživuje svůj kultovní americký mikrobus, který bude nově pohánět elektřina

Peníze, které by se prostřednictvím ICO vybraly by chtěla estonská vláda využít k dalším investicím, jak online, tak offline, aby je dokázala efektivně zhodnocovat. Celá věc je momentálně ve fázi příprav a diskuzí, oficiální datum, kdy by se měl estcoin objevit, prozatím nepadlo. Podle všeho by si vlastníci měny mohli zvolit, zda budou propojeni přímo s elektronickou občankou oficiálně a nebo zůstanou anonymní.

estcoin

Estonsko ovšem není jedinou zemí, která koketuje s kryptoměnami. Centrální banka v Rusku i Číně zvažuje podobný krok, především s ohledem na rostoucí zájem o kryptoměny mezi běžnými uživateli. Estonsko má ovšem výhodu digitální infrastruktury, která může celý proces značně urychlit a také zefektivnit.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym