Nový iPhone bude skutečně bez rámečků a odemykat by se měl snímáním obličeje

Filip HouskaFilip Houska

iphone8render
0Zobrazit komentáře

Ohledně chystaného iPhonu 8 (respektive 7s, X či úplně jinak), se toho napsalo již mnoho a opět se dodržela tradice, která rok od roku přináší stále více a více spekulativních údajů k novým strojům, především iPhonům. Nicméně nyní na povrch vyplynula informace, jež je bezesporu ta nejzajímavější.

K vývojářům se dostal prozatím tajný zdrojový kód prvního firmwaru chytrého reproduktoru HomePod a ti největší zvědavci jej začali náležitě prozkoumávat. A zjištění vypovídá i o dvou zásadních věcech týkající se očekávaného zářijového iPhonu – první je design, druhá nový způsob odemykání, respektive zabezpečení, o kterém před nedávnem mluvil i analytik Ming Chi-Kuo.

tunnel1

Přečtěte si takéTakto vypadá reálná podoba výtahu pro auta od Muskovy nové firmy The Boring CompanyTakto vypadá reálná podoba výtahu pro auta od Muskovy nové firmy The Boring Company

Vývojář Steve Troughton-Smith našel a následně zveřejnil několik řádků zdrojového kódu, které značí příchod zabezpečení na základě infračerveného snímání obličeje uživatele, a to z různých úhlů. Konkrétně tuto zmínku nalezl ve frameworku BiometricKit, jenž je zodpovědný i za fungování Touch ID.

Právě Touch ID, tedy technologie na snímání otisku prstu, která nyní již perfektně zapadá do ekosystému Applu a řady aplikací, je předmětem mnoha otázek. Mnohým se nechce věřit, že by tento prvek z nového iPhonu zmizel. Nahrává tomu nejen čerstvě odhalené snímání obličeje (pravděpodobně nazývané jako Pearl ID), ale především spousta spekulací pojednávajících o novém, „bezrámečkovém“ designu s absencí tlačítka Home.

Kam s Touch ID?

Snad od představení iPhonu 7 se mluvilo o tom, že nadcházející generace bude mít displej co nejvíce natažený do okrajů, což by eliminovalo tlačítko Home, do kterého je snímač zabudovaný. Zároveň s touto změnou se otevřely brány mnoha prognózám, které pojednávaly o umístění Touch ID pod displej (v dnešní době technicky téměř nemožné), nebo na záda zařízení. Anebo by tento prvek, jenž se poprvé objevil v modelu 5s, zcela vymizel.

Tomu nahrává i grafický návrh nového iPhonu, který byl uživatelem @_inside zjištěn z frameworku pro Apple Pay. Je označen jako „D22“ a je téměř stoprocentní, že displej přes téměř celý telefon opravdu bude. S tímto by zmizelo i tlačítko Home, respektive tradiční pozice pro Touch ID. A s ohledem na snímání obličeje, jakožto nové formě zabezpečení, se tak může stát, že pro oblíbený snímač otisků prstu již nebude místo.

Do 60 dní by mělo být jasno

I když tyto úniky vypadají velmi věrohodně, pořád je lepší nedělat unáhlené závěry a počkat na září, kdy bude očekávaný iPhone značící desáté výročí tohoto světově proslulého telefonu odhalen. Je třeba mít na paměti, že Apple v minulosti mnohokrát překvapil, nicméně tento další únik mu do karet také příliš nenahrává.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym