Nový český startup Upvest.cz umožňuje investovat do nemovitostí formou crowdfundingu

Michal PtáčekMichal Ptáček

111
0Zobrazit komentáře

Fintech je aktuálně zcela určitě jednou z nejžhavějších technologických oblastí na českém internetu. Spousta českých institucí a firem je totiž už z principu značně zastaralých, čímž se nabízí velká příležitost pro nové technologické hráče, kteří mají ambice tradiční trhy jako bankovnictví nebo reality modernizovat.

Vidět to můžeme například v případě české platformy Fundlift, která umožňuje běžným lidem online investovat do projektů, které se jim líbí nebo startupu Twisto, který se snaží posunout bankovní produkty v Česku do 21. století. Podobnou cestou se chce vydat i nový realitní startup Upvest, který by se dal zjednodušeně popsat jako crowdfundingová platforma pro nemovitosti.

tomascupr

Přečtěte si takéSlevomat.cz a Skrz.cz kupují BritovéSlevomat.cz a Skrz.cz kupují Britové

Upvest totiž konkrétně nabízí developerským společnostem externí zdroj financování pro realizaci lokálních developerských projektů formou mezaninových úvěrů, kdy na druhé straně spektra nabízí investorům možnost podílet se na výnosech z těchto úvěrových smluv, s tím, že celý proces investování probíhá online. Platforma tak přináší zajímavou možnost online investování do konkrétních lokálních developerských projektů s minimální výší investice už v řádech tisíců korun.

upvest-2

„Chtěl jsem přinést koncept mezaninového financování na český trh. Real estate mi přišlo jako nejvhodnější odvětví, jelikož zde již společnosti využívají bankovní financování a usilují o nejvyšší možnou míru zadluženosti. Hypotéza, která se potvrzuje tedy byla, že by zde měla existovat poptávka po externích zdrojích umožňující překročit tuto hranici, kterou už banka neuspokojí.” říká zakladatel Upvest, David Musil.

Spoluzakladatel advokátní kanceláře Havel&Holásek, Jan Holásek, který je členem investiční komise a zároveň jedním z investorů celého projektu k tomu dodává:

„Celý koncept platformy včetně inovativního právního a produktového řešení mě natolik zaujal, že jsem chtěl být součástí tohoto projektu.”

Prvním projektem, který se na platformě objevuje, je developerský projekt bytového domu Rezidence u Grébovky na Praze 4, u kterého mohou investoři dle tvůrců Upvest získat čistý výnos 5% p.a. s třináctiměsíční očekávanou splatností investice. Cílem kampaně je pak vybrat 5 milionů Kč, s tím, že prozatím se od 44 uživatelů/investorů podařilo získat 2,24 milionu Kč. Developerem projektu je společnost Moravská stavební, jejíž finanční ředitel Petr Malík je právě i jedním z investorů projektu Upvest.

pod
upvest-1

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym