Gates, Branson a řada dalších investovali miliony dolarů do startupu, který vyvíjí „umělé maso“

Filip HouskaFilip Houska

memphismeats_082617x2

Foto: Memphis Meats

0Zobrazit komentáře

Na vegetariánství, případně veganství, jakožto způsob stravování a životní styl, jsou vesměs smíšené názory. Jedna strana jej odsuzuje, druhá naopak prosazuje. Ať už se člověk rozhodne maso, popřípadě všechny živočišné bílkoviny, konzumovat či nikoliv, neovlivní to fakt, že svět se podle výzkumů začíná přiklánět spíše k druhé variantě.

Tento trend se již několik let snaží všemožnými způsoby podporovat i řada celebrit, firem nebo podnikatelů s miliardami na kontech, což dokazuje i zpráva Hospodářských novin. Bill Gates, zakladatel Microsoftu, a Richard Branson, majitel značky Virgin, spolu s potravinářským gigantem Cargill a například bratrem Elona Muska, Kimbalem, investovali okolo 17 milionů dolarů do Memphis Meats, kalifornského startupu, který se snaží vytvořit maso bez toho, aniž by musel porážet zvířata.

wolfe

Přečtěte si takéZakladatelka seznamky Bumble odmítla prodej firmy za 450 milionů dolarů vlastníkovi TinderuZakladatelka seznamky Bumble odmítla prodej firmy za 450 milionů dolarů vlastníkovi Tinderu

„Věřím, že za 30 let nebudeme muset zabíjet zvířata proto, abychom měli maso. Všechno maso bude „čisté“ a rostlinné, navíc se stejnou chutí a mnohem zdravější,“ říká Branson pro server Bloomberg a vyjadřuje nadšení pro tuto investici.

Richard Brason, britský podnikatel, miliardář a majitel značky Virgin

Živočišné buňky jakožto základ pro kuřecí, hovězí a kachní „maso“

K produkci takového „typu“ masa se používají živočišné buňky, do kterých je ve speciálních kádích přiváděn kyslík, cukr a ostatní potřebné živiny. Memphis Meats se nechal slyšet, že k výrobě „čistého masa“, jež má údajně více proteinů a méně tuku, potřebuje pouze procento půdy a desetinu vody z toho, co spotřebuje tradiční zvířecí chov.

memphismeats_082617x1

Memphis Meats myslí hlavně na životní prostředí. Díky jejich „masu“ by byly sníženy emise metanu, jenž produkují krávy, a ušetřilo by se více vody

Cena za kilogram je zatím příliš vysoká

S tímto inovativním nápadem, se kterým experimentují i firmy jako Impossible Foods nebo Beyond Meat, se však pojí řada problémů a nejasností. Zatím totiž není možné potvrdit, že maso pro veg komunitu bude chutnat stejně jako tradiční, a to především z prostého důvodu – není ze zvířat a pořád to bude jistá náhražka, i když možná velmi podobná skutečnému masu.

gates_082617x1

Poměrně velkým problémem jsou také výrobní náklady. Memphis Meats uvádí, že za jeden kilogram jejich masa by nyní museli zákazníci zaplatit neuvěřitelných 36 tisíc dolarů, respektive necelých 800 tisíc korun, což zcela stoprocentně nemůže u běžných spotřebitelů nikdy fungovat. Dejme tomu ovšem šanci, se správným vývojem a podporou se mohou podobné projekty již brzy dostat do fáze, která bude dostupná i standardním zákazníkům.

Foto: Flickr (World Bank Photo Collection, FORTUNE Global Forum), Memphis Meats

Diskuze (0)

Novinka

Anonym