Díky rozšířené realitě od Applu si můžete virtuálně prohlédnout například jídlo v restauraci

Filip HouskaFilip Houska

arkit_082817x1
0Zobrazit komentáře

Během červnové konference WWDC představil Apple v rámci operačního systému iOS 11 i balíček ARKit, respektive potřebné nástroje k tvorbě rozšířené reality. I když nejnovější mobilní platforma pro iPhony a iPady ještě není dostupná pro širší veřejnost, vývojáři k ní přístup mají a začínají s ARKitem postupně experimentovat.

Po internetu již kolují různá demo videa znázorňující možnosti a využití této technologie a nutno dodat, že některé z nich vypadají velmi dobře a mohou změnit způsob, jak svět vnímá dennodenní činnosti.

tesla1

Přečtěte si takéPřipravovaný elektrický kamion od Tesly údajně ujede až 482 km na jedno nabitíPřipravovaný elektrický kamion od Tesly údajně ujede až 482 km na jedno nabití

Patrně tím nejzajímavějším je video od firmy Kabaq, které demonstruje virtuální pokrm na talíři. To se může hodit zejména v situacích, kdy si zákazník plánuje objednat jídlo, ale přesně neví, co od něj po vizuální stránce očekávat.

Zajímavé využití našel například i vývojář Fabin Rasheed, kde používá iPad Pro společně se stylusem Apple Pencil k malování a „vytesávání“ animovaného obličeje. Celý proces probíhá v aplikaci MakerStudiu, kterou mimo jiné pro tyto účel navrhl.

Rozšířená realita je spojována i s herním průmyslem, což svým způsobem dokazuje i nadcházející hra ARZombi. Autor zde využívá ARKit k tomu, aby skutečný obývací pokoj obsadil virtuálními zombies, které bude muset hráč zlikvidovat.

Na své si přijdou i milovníci zvířat, kteří díky ARKitu mohou do reálného světa dosadit virtuální domácí mazlíčky. Jedním z těchto projektů je například RoVR, jenž se snaží uspět skrze kampaň na crowdfundingové platformě Kickstarter.

Foto: Reprofoto (YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym