Bitcoin by se měl brzy dočkat aktualizace, která má zrychlit a zlevnit transakce v celé síti

bttt1
0Zobrazit komentáře

Obchod s kryptoměnami je novodobý trend, který následuje čím dál více investorů, ale i neznalých nadšenců. Z temných zákoutí darknetu se kryptoměny propracovaly až do obrovských směnárem, fyzických „bankomatů“ či na běžné e-shopy – z několika dolarů či centů na stovky až tisíce dolarů. Málokdo si ovšem uvědomuje, že i taková technologie má množství limitací.

Právě s těmito problémy se momentálně potýká nejrozšířenější měna, Bitcoin, která se datuje do roku 2009, a která chtě nechtě narazila na maximum své kapacity. Technologie stojící za Bitcoinem je postavena na tom principu, že ti, co síť využívají platí těžařům za jednotlivé transakce, jenž probíhají v blocích, kam se ukládají jako data o velikosti až 1 MB. Kvůli vysokému počtu transakcí se ovšem cena za jednu transakci pohybuje na zhruba 87 centech.

damejidloceo

Přečtěte si takéDameJidlo.cz spouští v Praze a Brně novou funkci pro dovážku do piknikových místDameJidlo.cz spouští v Praze a Brně novou funkci pro dovážku do piknikových míst

Bitcoin je navíc limitovaný přibližně 7 transakcemi za sekundu – pro srovnání, Visa jich za vteřinu uskuteční přes dva tisíce. Možností, jak situaci řešit, bylo například rozdělení na dvě kryptoměny, což komunita těžařů takřka jednohlasně zavrhla. Další a velmi pravděpodobnou je implementace změny kódu s názvem SegWit, která dokáže do jednoho bloku vměstnat více transakcí.

bt

Aktuální hodnota Bitcoinu v dolarech

To by ve výsledku znamenalo snížení ceny za jednu provedenou transakci, stejně jako zrychlení přenosů. Momentálně se totiž transakce mohou protáhnout i na několik hodin, což je zásadní problém pro konzumní zákazníky směnárem jako třeba Coinbase. Pokud se vývojáři Bitcoinu pro změny rozhodnou, měly by být postupně implementovány během podzimu letošního roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym