Apple začíná blogovat o umělé inteligenci a strojovém učení

Filip HouskaFilip Houska

apple_071917
0Zobrazit komentáře

Vývojářské a výzkumné aktivity jedné z nejvlivnějších společnosti světa, Applu, byly vždy zahaleny rouškou tajemství, nicméně nyní je společnost tak trochu poodhaluje. Spouští totiž novou microsite magazínové charakteru, na které plánuje vydávat příspěvky právě ze svého výzkumu.

Jmenuje se Apple Machine Learning Journal a jak již název napovídá, jednou z primárních sekcí bude právě strojové učení, respektive umělá inteligence, ke které se Apple – oproti konkurenci – dlouhou dobu výraznějším způsobem nevyjadřoval.

teslanew

Přečtěte si takéDo roku 2035 prý budou Evropané kupovat pouze elektrická autaDo roku 2035 prý budou Evropané kupovat pouze elektrická auta

Uživatelské rozhraní stránky vypadá tradičně velmi jednoduše, a to především proto, aby efektivně plnila svůj účel – informovat veřejnost o výzkumné práci v podobě co nejlépe pochopitelných příspěvků. K dnešnímu dni je mimo úvodní zprávu publikován zatím jeden článek, který detailně pojednává o problematice syntetiky obrázků.

Od jablečného žurnálu však nelze očekávat denní příval nových textů – vše nasvědčuje tomu, že příspěvek přijde maximálně jednou měsíčně, a to přímo od samotných inženýrů z Applu. Společnost Tima Cooka mimo jiné také vybízí k tomu, aby se do dění zapojovali všichni, kteří daným tématům rozumí. Jak bývá zvykem, chce přimět i komunitu studentů.

Další přiblížení k veřejnosti

Naskýtá se otázka, proč Apple k takovému kroku přistoupil, respektive proč až teď, když jejich výzkumná činnost patří do DNA společnost odjakživa. Důvodů může být několik, nicméně ty hlavní se týkají především zvýšení povědomí o těchto iniciativách, potenciální zisk dalších expertů pro řešení těchto záležitostí a vyrovnání se s konkurencí. V potaz se může vzít takový Google nebo Facebook, kteří své poznatky veřejně publikují.

Tak či tak, Apple spouští službu, která v porovnání s ostatními firmami není nijak revoluční, ale z hlediska cupertinského giganta jde o velký posun, jenž mu může přinést ovoce. A to především v době, kdy umělá inteligence hýbe světem.

Foto: Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym