Tesla představila solární panely, které jednoduše nasadíte na téměř jakoukoliv střechu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tesla-solar
0Zobrazit komentáře

Společnost Tesla miliardáře Elona Muska pokračuje ve svém stále silnějším angažmá v energetickém průmyslu. Ze spolupráce se společností SolarCity, kterou automobilka vloni koupila za 2,6 miliardy dolarů, už v říjnu vzešel koncept unikátních solárních šindelí, které zcela nahrazují běžnou střechu a přitom produkují energii. Logické ale je, že se nejedná o úplně komfortní řešení pro ty, kteří už střechu mají a vyměnit jí nechtějí či nemohou.

Tesla proto přes víkend a bez velkého rozruchu představila své vlastní solární panely, které bude možné nainstalovat na téměř jakoukoliv střechu pomocí systému Zep Solar, původně vlastněným SolarCity. Stejně jako v případě solárních šindelí je zde hlavní důraz kladen na design, který je pro Teslu typický – minimalistický, bez jakékoliv viditelných kabelů a přitom ladně splývající s původním povrchem. Jak po vizuální, tak i po výrobní stránce má svou zásluhu na nových panelech Panasonic, který s Teslou dlouhodobě spolupracuje například na bateriích pro jejich vozy.

Samozřejmostí bude i možnost jednoduchého připojení k Powerwall, bateriové domovní jednotce, kterou Tesla nabízí.

ackee-kancelare

Přečtěte si takéPražské vývojářské studio Ackee daruje vybrané neziskové organizaci aplikaci za milion korunPražské vývojářské studio Ackee daruje vybrané neziskové organizaci aplikaci za milion korun

Tesla zatím neposkytla detailní popis svého nového produktu, serveru Electrek však upřesnila, že panely budou disponovat výkonem 325 wattů. Stejný server také pro srovnání uvádí, že jiné panely společnosti Panasonic, které mají totožný výkon, jsou efektivní z 21,76 % a je k nim dodávána pětadvacetiletá záruka.

tesla solar 2

Solární šindele Tesly

Přestože ještě není známá výsledná cena produktu, Tesla už na svém webu přijímá žádosti o individuální nabídky, přičemž objednávat si je mohou zájemci z celého světa včetně České republiky. Výroba samotná pak začne v létě, konkrétněji po dokončení jednoho z potřebných bloků nevadské továrny Gigafactory, kde bude Panasonic operovat a kromě solárních panelů zde začne ihned vyrábět i již zmiňované solární šindele.

tesla-solar4

Diskuze (0)

Novinka

Anonym