Podívejte se na návrh výstavby Hyperloopu a úplného zrušení hranic mezi USA a Mexikem

otranation
0Zobrazit komentáře

V průběhu minulého roku jsme měli tu čest sledovat další volbu amerického prezidenta, která chtě nechtě, vede k vyhraněným diskuzím každé volební období. Novou hlavou státu se tak stal Donald Trump, jenž je známý pro svá kontroverzní vyjádření a změny, které se v rámci svého prezidentského slibu snaží splnit. Jednou z nich bylo i postavení „zdi“, která by měla lépe chránit hranice mezi USA a Mexikem.

Po neúspěšném pokusu o financování tohoto projektu přímo mexickou vládou se tak americká vláda rozhodla vypsat výběrové řízení na společnost, která bude schopna postavit „zeď“ v její nejefektivnější podobě. S vcelku netradičním a možná i potencionálně efektivním řešením pak přišla partička amerických inženýrů, která chce zrušit hranici jako takovou úplně.

aeromobil

Přečtěte si takéSlovenský startup AeroMobil vyrábějící létající automobily získal investici ve výši 3 milionů eurSlovenský startup AeroMobil vyrábějící létající automobily získal investici ve výši 3 milionů eur

Místo „zdi“ totiž Otra Nation vyprojektovala řešení, které by zrušilo hranice mezi USA a Mexikem úplně a vytvořilo zvláštní, bezhraniční území, které by společně spravovaly i zaplatily oba státy najednou – navíc rozdělené vysokorychlostním dopravním spojením na bázi Hyperloopu, jehož základy kdysi vytvořil Elon Musk. Na území by poté měli přístup obyvatelé obou zemí a Kanady bez toho, aby se museli obtěžovat přechodem klasických hranic.

otranation_map02-4000

Jedním z klíčových důvodů pro toto řešení je zastaralý pasový systém, který i přes zvýšené zabezpečení nedokáže bezpečně zamezit chybám – o čemž se USA přesvědčilo zavedením tzv. Global Entry, které na základě mnoha kritétií dokáže předschválit cestující tak, že jsou potencionálně méně nebezpeční a navíc nemusí procházet zdlouhavou kontrolou.

Výměna starého za nový

Otra Nation tak chce zavést speciální identifikační systém, ve kterém se budou jednotlivé osoby muset identifikovat přes pokročilé skenování obličejových rysů nebo hlasový projev a zároveň přes šifrovaný čip. Mezi jednotlivými zastávkami Hyperloopu by tak existovaly tzv. „check-iny“, přes které by bylo možné vstoupit do sousední země, bez fyzické osobní kontroly, jenž navíc zamezí různým rasovým a jiným předsudkům.

VistaTijuanaStationON WEB

Možná stanice v Tijuaně

I když zní takový systém jako sci-fi, podobné technologie využívá již nějakou dobu Jordánsko v rámci svých plně elektronických identifikačních karet, na kterých uchovává nejen všechny klíčové informace o nositeli, ale zároveň spojuje i další doklady jako řidičský průkaz, kartu sociálního zabezpečení nebo průkaz zdravotní pojišťovny.

Aerial-Near-ElPaso01-04 WEB

V rámci jednotlivých států úzce hraničících s možným územím žije přes 80 milionů obyvatel a hraniční přechod mezi USA a Mexikem je podle dostupných informací vůbec nejvyužívanějším přechodem na světě. A i když jde pouze o koncept, nutí k zamyšlení.

Foto: Otra Nation

Diskuze (0)

Novinka

Anonym