COBOL: 60 let starý programovací jazyk, který vám může vydělat obrovské peníze

developer
0Zobrazit komentáře

S tím, jak neustále roste počet startupů a nejrůznějších technologických firem, přichází logicky i hlad po kvalitních developerech, kterých je v dnešním světě stále nedostatek. Většina z nich se samozřejmě soustředí na základní HTML, CSS, JavaScript, PHP kombinované s frameworky jako Ruby on Rails, Zend nebo Symfony, případně na C# či mobilní vývoj.

I když je takových lidí málo, pořád je to druh práce, kde se poptávka setkává s nabídkou, byť je hledání kvalitního člověka běh na dlouhou trať. V roce 1959 ovšem vznikl programovací jazyk s názvem COBOL (common business-oriented language), který sloužil k vývoji systémů pro rozsáhlé vládní, bankovní a jiné korporátní aplikace s cílem přizpůsobit řádky kódu i lidem, kteří s programováním neměli tolik zkušeností.

scheduled_main1000px

Přečtěte si takéTato chytrá aplikace vám dokáže přesně připomenout, kdy máte odeslat důležitou zprávuTato chytrá aplikace vám dokáže přesně připomenout, kdy máte odeslat důležitou zprávu

Na první pohled by se mohlo zdát, že již dle roku, kdy byl tento jazyk představen a z podstaty využití, měl být pravděpodobně dávno nahrazen novější, bezpečnější a více rozšířenou technologií. Opak je pravdou – banky či vládní instituce se totiž úzkostlivě bojí o svá pečlivě střežená data a o funkčnost celého systému, jakákoliv změna totiž může znamenat mnohamilionové ztráty a dlouhodobé komplikace.

O podobné vývojáře je zájem jak v Česku, tak ve světě

Jak zahraniční, tak české banky proto stále povětšinou pracují s technologiemi napsanými v COBOLu – a to na těch nejcitlivějších úrovních – při zpracovávání jednotlivých transakcí klientů, u správy jejich účtů nebo u vnitřních systémů pro bankomaty. V USA je dokonce COBOL podle serveru Reuters využíván v 80 % transakcí v rámci osobních návštěv bank a v 95 procentech u výběrů z bankomatů.

cobol

Aktuálně tak na udržování podobných aplikací pracují stále ti samí lidé, kteří s vývojem kdysi dávno začali – to ale samozřejmě není udržitelné věčně a pokud se banky opravdu plošně nerozhodnou, že systémy přepíší, bude o vývojáře v COBOLu stále větší a větší poptávka, která se samozřejmě rovná i pohádkovým odměnám. Podle mnoha vyjádření se totiž podobná změna neodehraje ještě dalších několik desítek let.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym