Český startup Robodrone, který dodává drony i armádě, by letos mohl dosáhnout na obrat až 100 milionů Kč

Jiří SvobodaJiří Svoboda

robodrone-1
0Zobrazit komentáře

I na tak rychle rostoucím a hojně komercializovaném trhu jako odvětví dronů slaví úspěch česká značka. Jmenuje se Robodrone a je z Brna, avšak oproti americkému gigantovi DJI není její doménou komerční prodej, nýbrž vyrábění strojů sloužících armádě, horské službě, ale i vědcům či švédským geologům.

Přání, které vyzradil spolumajitel firmy Martin Kaftan v rozhovoru pro Hospodářské noviny ostatně zní, že by v budoucnu chtěl postavit dron, který unese člověka a pomůže třeba při záchranných operacích.

jancharouz

Přečtěte si takéJan Charouz o připravovaném startupu SmileCar: Do roka chceme být největší carsharing v ČeskuJan Charouz o připravovaném startupu SmileCar: Do roka chceme být největší carsharing v Česku

Takové stroje už v dnešní době v podstatě existují, jsou to však 16-ti rotorová monstra, jejichž počet je limitovaný, za to cena až příliš nespoutaná. Robodrone tedy v této fázi alespoň zatím není a vyrábí drony s kuriózními názvy – Sršeň, Ledňáček (na fotce nahoře), Vrabčák, či Puštík.

robodrone2

Spoluzakladatel Robodrone Martin Kaftan

Ty vychází především z jejich vlastností – Sršeň má rozměry 30×30 centimetrů a ve vzduchu vydrží okolo 20 minut, největší Puštík je dvoumetrový kolos, který vznese do vzduchu až 15 kilogramů. Ledňáček zase prokázal svou velkou výdrž na loňském Dron-a-Thon v Berlíně, kde mu na let o délce 42 kilometrů při rychlosti 63 km/h stačila pouze jedna výměna baterie. I jejich cena se různí a pohybuje se mezi 2400 Kč až milionem korun.

Robodrone krom výroby poskytuje služby v oblasti legislativní pomoci pilotům. Kaftan se také vyjádřil i k systémům na obranu proti dronům. Míní, že současné prostředky, jako je například elektromagnetická kopule, kam se nežádoucí stroje nedostanou, brání proti „hlouposti“ v podobě komerčních dronů, v případě plánovaného útoku sofistikovaným dronem je však podle něho obrana obtížná.

Kaftan dále v rozhovoru uvedl, že Robodrone si za čtyři roky svého působení prošlo všemi fázemi klasického technologického startupu:

„Od prvního kroku, kdy máte ideu, ale nemáte produkt, přes druhou část, kdy už máte produkt, ale nemáte zákazníka, až po třetí fázi, kdy máte toto všechno, ale ještě ne pravidelné obchody. Teď jsme v kroku čtyři, kdy toto vše máme, ale firma ještě není v zisku, protože počáteční investice byly velké a dotace nebo granty žádné.“

Výši počátečních investic nechtěl zveřejnit, avšak letošní rok prý podle něj bude zlomový. Jednak se totiž Robodrone chystá dostat do profitu a také chce zaznamenat obrat, pohybující se od desítek až po 100 milionů Kč v závislosti na tom, jaké zakázky se firmě podaří získat a dokončit.

king

Dron typu: Leďnáček

Foto: Facebook Robodrone

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym