Apple začíná vyvíjet své vlastní grafické čipy pro budoucí iPhony a iPady

Filip HouskaFilip Houska

apple11
0Zobrazit komentáře

Po mnoho let využíval Apple pro své iPhony a iPady grafické čipy PowerVR od britské společnosti Imagination Technologies, pro jejíž byznys byly tyto zakázky velice cenné. To však brzy již nebude platit.

Apple by totiž měl v průběhu 15 až 24 měsíců vyvíjet své vlastní architekturu GPU a od spolupráce s Imagination Technologies, co se týče čipů pro mobilní zařízení, Apple TV a Apple Watch nebo duševního vlastnictví, pomalu odstupovat. Alespoň takto to stojí v oficiální tiskové zprávě, kterou britská firma zveřejnila.

applepatent

Přečtěte si takéPodívejte se na patent Applu, který nahrazuje trackpad MacBooku slotem pro iPhonePodívejte se na patent Applu, který nahrazuje trackpad MacBooku slotem pro iPhone

I když cupertinský gigant tuto záležitost nechtěl komentovat, tak vše nasvědčuje tomu, že Apple chce vývoj nových grafických čipů mít zcela pod svou kontrolou a nebýt vázán na třetí strany, což nemusí být v tomto ohledu poněkud jednoduché – Imagination Technologies totiž vlastní mnoho patentů a jak sama společnost dodává, tak bude pro Apple velice složité přijít s něčím úplně novým, aniž by licence britské firmy nebyly porušeny.

it

Apple byl pro Imagination Technologies klíčovým zákazníkem

Internetem nyní kolují spekulace, co s Imagination Technologies, kde je Cookova firma mimo jiné 8% vlastníkem, nakonec bude. Není totiž tajemstvím, že Apple jim tvořil značnou část zisků. Proslýchá se, že by mohlo dojít k akvizici, o které se soukromě jednalo rok zpátky, avšak nic není zdaleka jisté. Každopádně akciový trh na toto oznámení reaguje poměrně jasně…

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym