Švýcarská pošta začala doručovat laboratorní vzorky pomocí bezpilotních dronů

Filip HouskaFilip Houska

swisspost_4
0Zobrazit komentáře

Technologie kompaktních bezpilotních letounů – dronů – je dobře využitelná v různých průmyslových odvětvích, avšak největší smysl dávají patrně pro transport. Tomu věří například společnost Ehang, která chystá drona pro přepravu lidí a nebo nově také švýcarská Swiss Post.

Ta totiž vidí skvělé využití v lékařství, a tak uzavřela partnerství se dvěma švýcarskými nemocnicemi v Luganu, na základě kterého testuje autonomní doručování laboratorních vzorků právě pomocí dronů. Do dnešního dne provedla na trase Ospedale Italiano-Ospedale Civico okolo 70 zkušebních letů a do příštího roku by se tato služba stát legitimním doplňkem pro luganské zdravotnictví.

newshepard_1

Přečtěte si takéTakto vypadá interiér kapsle Blue Origin, která má již příští rok dopravovat lidi do vesmíruTakto vypadá interiér kapsle Blue Origin, která má již příští rok dopravovat lidi do vesmíru

I když byl koncept využívání dronů pro účely medicíny již aplikován, a to konkrétně firmou Zipline v oblasti africké Rwandy, tak teď se jedná vůbec poprvé o komerční nasazení v městských oblastí. Ono ostatně není moc jednoduché létat s drony ve městech ze zákonného hlediska (šance zranění obyvatel), nicméně od začátku roku tuto situaci řeší Swiss Post se švýcarským úřadem pro civilní letectví (FOCA).

swisspost_1

Efektivní a nenáročná metoda přepravy

Pro rychlý autonomní transport laboratorních vzorků využívá Swiss Post kvadrokoptéry od amerického výrobce Matternet, které dokáží naráz naložit do spodní části až 2kg náklad, urazit 20 kilometrů a zrychlit až na 36 km/h. Nechybí jim ani infračervené senzory pro vzlet/přistání a pro hrozící nebezpečí i zabudovaný padák, pomocí kterého dron hladce přistane a nepoškodí připevněný balíček.

swisspost_2

O nakládku, která je ve své podstatě ideálním materiálem pro „dronovou dopravu“ (malá váha, kompaktní rozměry, rychlé doručení), se bude starat vyškolený nemocniční personál. Ten drona pomocí aplikace v telefonu „vypustí“ na cestu, na jejíž konci bude stát člen personálu druhé nemocnice, který náklad převezme.

swisspost_3

Swiss Post vidí v dronech slibnou budocnost

Švýcarský logistická firma tvrdí, že s drony určenými pro autonomní přepravu s komerčním využitím začala experimentovat jako jedna z prvních na světě, a vše nasvědčuje tomu, že bude tuto metodu nadále pilovat. Podle ní se totiž jedná o nevyhnutelný doplněk k tradičním způsobům převozu. Dodává však, že nikdy by nemělo dojít k celkovému nahrazení.

swissport_5

Foto: Swiss Post Media

Diskuze (0)

Novinka

Anonym