Podívejte se na nejzásadnější momenty, kterými Steve Jobs zachránil Apple před krachem

111
0Zobrazit komentáře

O historii Applu se toho již řeklo hodně – negativního i pozitivního. Ať už si ale myslíme cokoliv, šlo o jedny z nejzásadnějších momentů z pohledu technologického vývoje, který se v době vzniku Applu točil převážně kolem společnosti IBM nebo konkurence v podobě Microsoftu. Ten vznikl rok před Applem a měl stejný cíl – přivést cenově dostupné počítače běžící na lehce ovladatelném systému do běžných domácností i firem.

To se oběma firmám povedlo a v historii zažily jak příjemné momenty, tak ty, které je málem stály „život“. A právě Apple byl od svého vzniku v roce 1976 v těch nepříjemných chvílích nespočetkrát – a nebýt jeho původního zakladatele, Steva Jobse, který byl z Applu jednou vyhozen a poté přijat zpátky, možná bychom dnes nedrželi v ruce iPhone, iPad nebo rychlý a jednoduchý operační systém.

kiwi

Přečtěte si takéBrněnský startup Kiwi.com dosáhl loni na tržby ve výši 8 miliard KčBrněnský startup Kiwi.com dosáhl loni na tržby ve výši 8 miliard Kč

Nečekaný zvrat ve vedení Applu

Psal se rok 1985 a Apple opouští jeho původní spoluzakladatel, Steve Jobs, který je nespokojen s postupy Johna Sculleyho, později CEO Applu. Následuje ho i několik dalších klíčových zaměstnanců, včetně druhého spoluzakladatele, Steva Wozniaka. Jobs mezitím zakládá IT společnost NeXT, která se po další roky soustředí na vývoj výkonných počítačů sloužících pro složitější grafické a výpočetní operace.

IMG_6519

John Sculley…

Sculley mezitím v roce 1991 v Applu představuje první notebook PowerBook a nový systém s názvem System 7, který poprvé přinesl do zařízení Applu barevné rozhraní a držel se postupně až do roku 2001, kdy vyšel OS X. V té době měl Apple se svojí finanční rezervou prostor k experimentům – vydal například digitální asistent Newton MessagePad, předchůdce dnešních tabletů.

system7

Grafické rozhraní System 7. Zdroj: Guidebookgallery.org

Problémy ale nastaly, když se Sculley snažil svůj nový systém přenést na nové mikroprocesory PowerPC od IMB/Motoroly, oproti standardu v podobě Intelu, který používala konkurence a který byl v porovnání značně levnější. V roce 1993 byl Sculley nahrazen Michaelem Spindlerem, který v Applu pracoval již od počátku 80. let. Prodeje se ovšem stále propadaly a Apple zkoušel společnost prodat IBM, Sun Microsystems nebo Philipsu – ani jedna z firem ovšem neměla zájem.

V roce 1996 byl tak Spindler vyměněn za Gila Amelio. Pod jeho vedením se ale Apple dostal na nejnižší hranici ceny akcií za posledních 12 let a firma musela jednat – Amelio se proto rozhodl k nákupu „konkurenční“ společnosti NeXT Steva Jobse za 429 milionů dolarů. V únoru 1997 se tak Jobs znovu vrátil do Applu a jen o několik měsíců později spekulovalo vedení společnosti o možném jmenování Jobse do pozice CEO. Amelio týden poté rezignoval a Jobs se oficiálně znovu stal CEO společnosti.

541326656_9ae909967f_b

Bratříčkování s Microsoftem

Na první pohled by se mohlo zdát, že Microsoft a Apple jsou odjakživa odvěcí soupeři, ale především v začátcích si obě společnosti jistým způsobem pomáhaly a posouvaly se kupředu. Microsoft dokonce měl původně dodávat software do počítačů Macintosh – z toho ovšem sešlo v době, kdy Steve Jobs zjistil, že Microsoft pracuje na vlastním operačním systému Windows.

I tak Apple těsně po známé kampani „Think Different“ přijal 150 milionovou investici v dolarech od Microsoftu, což pomohlo Applu do černých čísel a uklidnilo napětí ve vedení společnosti. V roce 1998 pak Jobs najal Tima Cooka, který měl vést provoz a časem se případně vypracovat na pozici CEO a nahradit Steva Jobse. Tak se také později stalo.

jobsgates

Série pozitivních změn

V rámci vylepšení pracovních vztahů, produktivity a kreativního myšlení se Steve Jobs v dalším období postupně zaměřoval na jádro firmy – zaměstnance, protože díky nim mohl zprostředkovávat svoje vize do reálných produktů. Otevřel pro ně novou kafeterii se zdravým jídlem, zavedl volnější pracovní dobu nebo možnost vzít si do firmy vlastní domácí mazlíčky.

V srpnu 1998 Apple vydává iMac, první „all-in-one“ počítač přímo integrovaný v přenosném monitoru, na kterém z pohledu designu pracovali exkluzivně Jobs spolu s Jonathanem Ivem a jen během prvních 5 měsíců se podařilo prodat více než 800 tisíc kusů. Tento kousek chtěl Apple o rok později zopakovat s iBookem, což měl být levnější notebook se slabším hardwarem pro nenáročné uživatele.

imac98

Opravdový zlom ovšem přišel až v roce 2001, kdy Jobs poprvé ukázal světu operační systém Mac OS X, který přinesl zcela novou technologii na bázi Unixu a kompletní redesign prostředí – to vše na základě toho, co Jobs postupně připravoval ve své společnosti NeXT. Krátce na to v rámci změn Apple otevírá první fyzické prodejny ve Virginii a Kalifornii.

Raketový vzestup vzhůru a strmý pád

Rok 2001 byl jedním z nejdůležitějších v technologickém vývoji firmy, nejen kvůli systému, ale i kvůli dalšímu novému zařízení. Tím bylo něco, co Jobs označoval jako zařízení schopné ukrýt 1000 písniček ve vaší kapse – první iPod. Ten se objevil na trhu v říjnu 2001 za cenu 399 dolarů s kontroverzním omezením, které zapříčinilo pomalejší nástup prodeje – iPod totiž fungoval pouze na zařízeních Mac.

ipod

Dva roky na to Apple otevřel iTunes Music Store, ve kterém bylo možné kupovat veškerou hudbu za ikonickou cenu 0,99 dolarů. V té době se zároveň podpora iPodu, včetně iTunes, rozšířila i na systémy Windows a jejich popularita začala prudce stoupat.

Firmě se dařilo, během několik let vzrostly akcie Applu z 6 dolarů na akcii na takřka 80 dolarů, ale … svět se měl dozvědět nečekanou a velmi nepříjemnou zprávu. Stevu Jobsovi byla v roce 2003 diagnostikována rakovina slinivky, která se měla postupně zhoršovat. Zprávu držel mezi zaměstnanci i veřejností v tajnosti až do roku 2004.

Vývoj nejzásadnějšího zařízení v historii firmy

I když se Jobsův zdravotní stav rozhodně nelepšil, snažil se Apple neustále posouvat kupředu. Spolu s Jonathanem Ivem tak od roku 2004 pracoval na prozatím tajném dotykovém zařízení. Původně to měla být jistá forma tabletu, která se ale v průběhu vývoje transformovala do určité podoby mobilního telefonu. Dotykové funkce a hardware byl postupně testován na variacích iPodu v podobě iPodu Mini, Nano nebo Shuffle.

steve-jobs-team-jony-ive-scott-forstall-eddy-cue-phil-schiller

Steve Jobs (čtvrtý zleva) se svými nejúžšími spolupracovníky.

V roce 2006, v průběhu vývoje nového zařízení, udělal Jobs ještě jedno zásadní rozhodnutí, které naopak zachránilo prodeje Macu obecně – tím byl přechod ze zastaralé a předražené struktury PowerPC na procesory Intel – to byl zároveň první rok, kdy Apple představil MacBook Pro, nejvýkonější přenosný počítač, spolu s další verzí iMacu – oba s novými typy procesorů.

Mimochodem to byl i první rok, ve kterém bylo přes Bootcamp možné nainstalovat Windows na počítačích Mac nebo rok, ve kterém Apple otevřel svůj legendární prosklený obchod v centru newyorkského Manhattanu. V té době poprvé hodnota Applu překonala dlouholetého hráče na poli IT, Dell.

A pak to přišlo …

Dlouhé roky vývoje a různých spekulací se zúročily a Steve Jobs na dnes již legendární keynote na Macworld Expo poprvé v lednu roku 2007 představuje podobu chytrého telefonu s názvem iPhone. Jeho základ vychází ze zmíněného iPodu, doplněný o speciální displej, ke kterému není třeba využívat stylus, jako u konkurence, a první plnohodnotný webový prohlížeč, Safari.

jobsiphone

V té době se poprvé začaly tvořit pro Apple typické fronty na nová zařízení. Jen za prvních 74 dní tak Apple dokázal v rámci senzanční mediální masáže prodat přes 1 milion iPhonů a krátce na to, pouze o rok později, už vydal iPhone 3G, který měl navíc podporu 3G sítě, GPS, aplikací třetích stran a nižší cenu. To byl zároveň start tržiště aplikací Apple Store tak, jak ho známe dnes. Pro jeho podporu vznikl i fond s názvem iFund, do kterého přispěl venture investor John Doerr částkou 100 milionů dolarů.

Zdraví až na prvním místě

I přesto, že se Steve Jobs snažil za každou cenu ve vedení firmy zůstat a neustále vylepšovat jednotlivé produkty, už to dál jednoduše nešlo tak, jak by si sám představoval. V průběhu let 2008 a 2009 si několikrát vzal dlouhodobou dovolenou, kterou využil čistě jen k léčbě své rakoviny a mezi kterou ho zastupoval Tim Cook, který byl zvolen do role budoucího CEO společnosti.

Na začátku roku 2010 Jobs oficiálně představil první iPad, zařízení, které měl v hlavě již od začátku 21. století. O rok později už Jobs připravoval své dvě poslední keynote s představením nových produktů. Jedním z nich byl iPad 2 a později služba iCloud, která se využívá k ukládání souborů a záloh do cloudu.

Steve_Jobs_at_Apple_iPad_Event

Foto: Matt Buchanan/Wikimedia Commons

Steve Jobs

Steve Jobs byl naposledy podobně viděn v červnu roku 2011, kdy podrobněji popisoval výstavbu nového sídla Applu s názvem Apple Campus v Cupertinu pro 13 tisíc zaměstnanců, které se blíží k finálnímu spuštění. 24. srpna 2011 po zhoršení zdravotního stavu Jobs odstupuje z pozice CEO a je nahrazen Timem Cookem.

Jen několik týdnů poté, přesněji 5. října 2011, Steve Jobs umírá.

jobsmemoriam
Foto: Wikimedia Commons, Ben Stanfield / Flickr, Matthew Pierce / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym