Platforma Mobilní rozhlas zbavuje české obce závislosti na vývěskách a starých zařízeních

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Vývoj prostředků pro informování občanů se ve většině měst zastavil u webové stránky z 90. let, některé obce dokonce stále spoléhají na obyčejné obecní vývěsky či rozhlasy. Doba jde však neúprosně dál a tak se mnohým starostům i obyvatelům vyplatil přechod na prostředky vhodné ke komunikaci v 21. století. Desítky tisíc lidí k tomuto účelu využívají například platformu Mobilní rozhlas.

Situace, kdy ráno zjistíte, že jste zapomněli na blokové čištění silnice a vaše auto už odpočívá na odtahovém parkovišti, byla přesně tou příhodou Ondřeje Švrčka, CEO společnosti Neogenia, stojící za celou platformou, která mu vnukla nápad na vytvoření Mobilního rozhlasu. Podle něho by totiž takové situaci mohla zabránit pouhá notifikace v mobilu či hlasová zpráva distribuovaná jinak, než ampliónem, který je sotva slyšet.

1

Přečtěte si takéMinisterstvo průmyslu investuje do českých startupů 1,5 miliardy KčMinisterstvo průmyslu investuje do českých startupů 1,5 miliardy Kč

Služba vzniklá v roce v roce 2011 aktuálně nabízí rozsáhlé webové rozhraní pro starosty, přes které mohou posílat prostřednictvím mobilní aplikace, e-mailu, SMS či hlasových zpráv svým občanům důležité informace, pozvánky na kulturní akce, akutní upozornění, ale i anketní otázky či minireferenda. Cestu k rychlým informacím by si tak měl najít každý, od starších generací zvládající SMS, až po mladší s mobilní aplikací.

mobilni rozhlas2

Od informační nástěnky po svolávání hasičů

Samotná mobilní aplikace pak může plnit i funkci obecní nástěnky nebo turistického průvodce v okolí. Obsahuje i kontakty na první pomoc a díky integraci aplikace ZmapujTo přes ní lze hlásit problémy v okolí obce, například založení černé skládky. Starostové mohou ostatně na mobilní telefony zasílat i push notifikace, majíce k dispozici komplexní statistiky o tom, kolik obyvatel si je zobrazilo. V některých obcích pomáhá Mobilní rozhlas dokonce při svolávání dobrovolných hasičů z výjezdu.

adresar-v-adminu-mobilniho-rozhlasu

Zařízení Mobilního rohlasu nemusí být pro město nijak finančně náročné:

Systém je možné pořídit již od 19 000 korun za roční licenci. Cena se odvíjí od počtu obyvatel města nebo obce a je v ní započítáno připravení systému i aplikace, zaškolení, materiály pro sběr kontaktů, naplnění aplikace daty a stejně tak další vývoj systému, veškeré opravy, i rozšíření do dalších částí obce. Potom už klienti platí pouze za skutečně odeslané zprávy,“ uvedl pro CzechCrunch Ondřej Švrček, zakladatel projektu.

Provozní náklady se podle Švrčka pohybují průměrně okolo 1000 korun za měsíc, s tím, že opět záleží na tom, co a kolika lidem starostové budou posílat. Cena jedné SMS zprávy startuje na 79 halířích, 30 sekund hlasové zprávy bude stát nejméně korunu za obyvatele.

Zapojuje se málo občanů, přesto přijde expanze

Problémem, který v tuto chvíli zabraňuje stoprocentní účinnosti Mobilního rozhlasu, je poměrně nízký zájem obyvatel. Přesto, že ho využívá už více než 200 měst a obcí, včetně například Znojma, Litoměřic, Benešova či Prahy 10, celkem je v systému zaregistrováno „pouze“ 30 tisíc lidí. To je průměrně 150 registrovaných na jednu municipalitu, přitom jen čtyři výše zmíněné mají dohromady přibližně 184 tisíc obyvatel.

Za Mobilním rozhlasem stojí brněnská společnost Neogenia, založená v roce 2007 Ondřej Švrčekem, k jejíž projektům se řadí i známé služby jako SMSBrána.cz, ZlatéSlevy.cz nebo PayLo. Konkrétně na Mobilním rozhlase momentálně pracuje dvacetičlenný tým lidí, který se chystá mimo jiné i na letošní připravovanou expanzi na slovenský, potažmo rakouský trh.

Foto: Neogenia

Diskuze (0)

Novinka

Anonym