Isaac Newton byl jeden z prvních na světě, kdo přišel o desítky milionů při obchodu s akciemi

newton
0Zobrazit komentáře

Začátek jisté podoby akciového obchodu se datuje již do 12. století ve Francii, kde první brokeři řešili správu financí mezi zemědělci a bankovními institucemi. To přešlo do století třináctého, kdy bankéři v Itálii začali obchodovat s vladními cennými papíry. Oficiální start první reálné burzy přišel ale až v roce 1602 s Dutch East India Company, která započala obchodování v holandském Amsterdamu.

Své si s investicemi do cizích společností užil i jeden z největších fyziků a matematiků, Isaac Newton, který na začátku roku 1720 investoval do společnosti South Sea Company, což byla v té době jedna z nejzajímavějších investičních příležitostí v Anglii. South Sea Company získala od vlády povolení k neomezenému navýšení kapitálu, výměnou za to, že splatí celý vládní dluh.

fundlift-1

Přečtěte si takéČeský startup Brunio, který nabízí prémiové jídlo pro psy, chce na Fundlift.cz získat 4 miliony KčČeský startup Brunio, který nabízí prémiové jídlo pro psy, chce na Fundlift.cz získat 4 miliony Kč

Na začátku roku, kdy investoval i Newton, se pohybovala cena za akcii na hranici 121 liber. Už v té době se začaly objevovat první problémy, které ale ze začátku nikdo nebral v potaz – firma začala vypouštět do světa nepravdivé informace o obchodu se Španělském, které uměle navyšovaly cenu, což vedlo až k nutnému navýšení počtu akcií v oběhu o jeden milion a zvýšení ceny na hranici 300, později až 400 liber.

South_Sea_Bubble

Těsně před hranicí 300 liber na akcii Newton ovšem veškeré své akcie prodal a inkasoval přes 7000 liber zisku. Jenže vlna se vezla dál, lidé začali do South Sea Company s vidinou bohatství pumpovat další peníze a tak si Newton řekl, že to zkusí ještě jednou. Celý svůj profit vzal a investoval do společnosti znovu. To bylo chvilku předtím, než se červnová cena akcií dostala až neuvěřitelných 1050 liber.

Všechno vypadalo růžově, ale

Když něco vypadá až moc neuvěřitelně, hodně často je v tom háček. Ten přišel hned v červenci, kdy se zjistilo, že většina z vedení společnosti rychle prodává své akcie, čímž začala jejich hodnota prudce klesat. Jen o měsíc později cena spadla zpět na 135 liber, tedy víceméně reálnou hodnotu a koncem roku už šlo o pouhých 128 liber.

south-sea-bubble-chart

Newton tím, že naskočil zpět na vlak, ztratil celkem 20 tisíc liber, což v dnešním měnovém přepočtu představuje částku kolem 2,7 milionů liber, tedy přes 84 milionů korun, zmiňuje BusinessInsider. Krátce po tom byla South Sea Company rozpuštěna, část vedení stihlo utéct, část byla zavřena, přišlo se na uplácení v nejvyšších řadách a Anglie se dostala do hluboké finanční krize.

Foto: Wikipedia Commons [1, 2]

Diskuze (0)

Novinka

Anonym