InBase: česká platforma, na které lze koupit či prodat fungující firmu již za jeden milion korun

Filip HouskaFilip Houska

inbase_2

Prodej menších firem v Česku není žádným neobvyklým jevem. Často jsou s tímto procesem ale spojeny i různé nešvary, a to například rozprodávání firem po částech z důvodu absence nástupců nebo neprofesionální nabízení na mnohdy nespolehlivých inzertních portálech. Na tuto situaci reaguje mladý brněnský startup InBase v čele s Tomášem Šuveríkem a Michalem Volníkem.

InBase funguje na principu komplexní databáze, která zobrazuje firmy nabízené k prodeji. Majitel, který chce svůj podnik prodat, má možnost na tuto platformu umístit inzerát s cílem oslovit potenciální investory, kteří jej odkoupí. InBase cílí nejen na zkušené investory, ale také na obyčejné lidi se zájmem o vlastní podnikání.

sklizeno

Přečtěte si takéBrněnské Sklizeno po rebrandingu ohlašuje modernizaci celé prodejní sítěBrněnské Sklizeno po rebrandingu ohlašuje modernizaci celé prodejní sítě

Výhodou této služby, která ve své databázi skrývá podniky různého zaměření v souhrnné hodnotě okolo 650 milionů korun, je mimo jiné to, že minimální částka, za kterou lze firmu nabídnout, je jeden milion korun. To je až 50x méně než u zaběhlých zprostředkovatelů. V rámci celé služby to pochopitelně stojí primárně na dvou stranách – investor (zájemce o koupi) a prodávající (majitel firmy).

inbasehp

Pozice investora

Investor má na celé platformě přístupný filtr, pomocí kterého si najde firmu splňující jeho představy. Po úspěšném nalezení mu lidé z InBase poskytnou relevantní informace a sjednají schůzku s prodávajícím. Následuje nutná prověrka důležitých aspektů (finančních, provozních, majetkových aj.) v konkrétní společnosti.

Zájemce však má možnost tento proces vykonat jak sám, tak i za pomoci specialisty, který vše zmapuje (tzv. due diligence). Jakmile jsou tyto záležitosti hotové a obě strany s odkupem definitivně souhlasí, připraví se potřebná dokumentace a obchod se s přítomností legitimovaného právníka uzavře.

inbasedetail

Ze strany InBase je také vykonávána ochrana před neseriozními prodejci. Benefitem celého procesu koupení firmy je i bezplatné zprostředkování investice, tudíž zájemce firmu odkoupí za takovou částku, jaká je v inzerátu stanovena.

Prodávající za zařazení firmy do databáze nic neplatí

Na druhé straně je majitel fungující firmy, který ji nabízí k prodeji. Ten se spojí s pověřenými osobami z InBase a poskytne jim podstatné informace o daném podniku, ze kterých bude následně zformulován propagační materiál do databáze. Poté je nutné podepsání zprostředkovatelské smlouvy, která je pro zařazení firmy do databáze nezbytným krokem.

inbase_5

Po tomto procesu má prodávající jen jednu možnost – čekat na případného zájemce. Jakmile se tak stane a jeden z přibližně 120 investorů, kteří na platformě aktuálně figurují, se na inzerát chytí, bude prodávající včasně informován a započne fáze prodeje, jež (v případně splnění veškerých požadavků) vyvrcholí k úspěšnému odkupu. V rámci celého procesu odkoupení zůstává prodávající do doby setkání s investorem v naprosté anonymitě.

I startupy tady mají své místo

Platforma je nakloněna i startupům. Musí však splnit podmínky v podobě stálejší základny zaměstnanců nebo prokazatelného generování tržeb. Společnost z moravské metropole na trhu působí od začátku minulého roku, kdy stihla pokrýt trh v Česku. Uvádí, že se chystá expandovat i na Slovensko, čímž se pochopitelně zvýší počet nabízených firem a potenciálních investorů.

„Chceme nastolit nový standard v tom, jak v ČR funguje trh s fungujícími firmami. V zahraničí podobný model již funguje a my nevidíme důvod, proč by nemohl fungovat i v Česku,“ říká jednatel InBase Tomáš Šuverík.