Google se zbavuje firmy na satelitní snímky, kterou kdysi koupil za 500 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

google_1

Kampus Googlu v kalifornském Mountain View

0Zobrazit komentáře

Jakmile se sjedná nějaká akvizice, jedná zpravidla o nákup menší firmy větší korporací. To však neplatí nyní, kdy společnost Alphabet, která vlastní Google, uzavřela prodejní smlouvu na prodej vlastní firmy Terra Bella, se startupem, jehož vesmírné satelity se starají o pořizování pokročilých snímků naší planety.

Tu v roce 2014 Google ještě pod původním názvem SkyBox koupil za půl miliardy dolarů. Nyní se Terra Bella stává součástí startupu Planet, který se specializuje na technologii satelitního mapování. Ze smlouvy, která byla uzavřena na dosud neznámou sumu (server Business Insider uvádí, že se jednalo o více než 300 milionů dolarů), budou těžit obě strany.

1

Přečtěte si takéCo se stalo s kanceláří Steva Jobse?Co se stalo s kanceláří Steva Jobse?

Planet bude mít k dispozici sedm satelitů SkySat, které Terra Bella vyslala na oběžnou dráhu, a Googlu, jenž se v sanfranciském startupu stává hlavním akcionářem, bude umožněn přístup do kolekce veškerých pořízených snímků.

terrabella_1

Z toho vyplývá, že Google bude mít stále k dispozici důležitý obsah o vysokém rozlišení ze satelitů, který bude moci použít pro své služby jako třeba Google Earth, avšak bude za něj muset platit. Patrně to však pro Alphabet, jenž na základě uzavřené smlouvy s Planet přijde o 80 zaměstnanců, kteří pracovali v rámci „satelitního mapování“, bude dávat smysl.

Není totiž tajemstvím, že se uvnitř obří korporace začíná důkladněji dohlížet na veškeré finance. A nákup od externího dodavatele, jakým se Terra Bella (respektive Planet) nyní stává, bude podle všeho z dlouhodobého hlediska ekonomicky výhodnější.

planet_1

O mnohém napovídá například zrušení projektu, v rámci kterého měly sluncem pohánění droni zajišťovat internetové připojení v různých koutech světa, stopnutí expanze televizní/internetové služby Fiber, zpomalení iniciativy v oblasti doručování zboží pomocí dronů nebo také odchod důležitých pracovníků jako Tonyho Fadella, Craiga Barratta a Davea Voxe.

Planet na oběžnou dráhu brzy vypustí desítky satelitů

Kalifornská společnost Planet Labs patří mezi světovou špičku v poskytování satelitních snímků různých scenérií a její plány do budoucna to potvrzují. V průběhu tohoto měsíce chce z indického vesmírného centra Satish Dhawan vypustit na oběžnou dráhu až 88 satelitů pod označením Dove. Oficiálně by měly odstartovat již 14. února.

planet_2

Foto: Planet, Terra Bella, Google Press

Diskuze (0)

Novinka

Anonym