STRV investovali do českého startupu OneProve, který odhaluje padělky pomocí umělé inteligence

Jiří SvobodaJiří Svoboda

MarvannShama

Marvan Shamma, spoluzakladatel ONEPROVE

0Zobrazit komentáře

V době internetu a všudypřítomné globalizace je stále těžší uchránit pravost svého díla, či svá autorská a investiční práva. I proto vznikl na začátku minulého roku v Česku startup ONEPROVE, který chce pomoci s odhalováním padělků všech možných věcí i dokumentů. Nyní mu v této misi pomůže spolupráce s českou vývojářskou firmou STRV, která v projektu získává nespecifikovaný podíl výměnou za poskytnutí vývojářů, kteří už pracují na první verzi projektu.

Cílem je pak vyvíjet řešení založené na umělé inteligenci, které umožňuje chránit autorská a investiční práva, provést autorizaci zboží a následně ověřit pravost online za použití mobilních telefonů a tabletů, s tím, že celý projekt je zaměřen především na boj proti falzifikátům v sektorech luxusního zboží, umění, sběratelství a právních služeb.

strv-kancelare_main

Přečtěte si takéPodívejte se do nových kanceláří STRV v KarlíněPodívejte se do nových kanceláří STRV v Karlíně

Bilionový trh a nemalé ambice

Z analýz zakladatelů ONEPROVE vychází, že tržní potenciál tohoto segmentu převyšuje bilion dolarů, přičemž služba by si na něm chtěla ukrojit výrazný podíl. 

„O umělé inteligenci mluví všichni, ale málo firem ji umí opravdu využít k něčemu užitečnému a funkčnímu. Nápad kluků z ONEPROVE se nám opravdu hodně líbil, a protože jsme se v rámci STRV již dříve bavili o projektu využívajícím AI jako o něčem, co by nás bavilo, rozhodli jsme se do firmy vstoupit a pomoci jim s vývojem. Ve službě vidíme velký potenciál, jak ve smyslu obchodním, tak i v jeho globálním využití,“ říká David Semerád, spoluzakladatel a CEO STRV.

Pro STRV se jedná o poměrně unikátní aktivitu, protože doposud investovalo doposud do startupů výhradně na americkém trhu. Právě se vstupem na něj chce podat svému novému svěřenci pomocnou ruku, v přípravách je však ale i další investiční kolo.

Ve spojení mobilních technologií a umělé inteligence jsme prvním řešením svého druhu na světě. Jak je obecně známo, majitelé luxusních značek vynakládají na boj s padělky miliardy dolarů s cílem ochránit své produkty a pověst. Do boje se zapojily i vlády, protože padělání zároveň souvisí s organizovanou trestnou činností a má silné negativní sociální dopady. Boj je neúspěšný a my věříme, že naše ONEPROVE pomůže,“ vysvětluje misi spoluzakladatel a CEO ONEPROVE Marvan Shamma.

Zkušený zakladatel z umělecké branže

Zakladatel ONEPROVE ostatně do jedné ze zmiňovaných oblastí, a to sice umění, dobře vidí. Nejedná se totiž o nikoho jiného, než Romana Komárka, zakladatele obchodní platfromy s uměním ARTSTAQ, která mimo jiné na investiční platformě Fundlift.cz vybrala 6,65 milion korun. Dalšími spoluzakladateli jsou Marvan Shamma (CEO – foto nahoře), který dříve řídil inovační centrum v Dubaji a Kamil Behúň, expert na počítačové vidění.

foto: STRV

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

STRV

STRV je česká technologická společnost zaměřující se na vývoj softwarových…

Klíčoví lidé

lubo-smid3

Lubo Smid

CEO