Tento náramek garantuje, že vás zbaví kouření, prokrastinace i jiných zlozvyků

Jiří SvobodaJiří Svoboda

pavlok
0Zobrazit komentáře

V průměru stačí měsíc na to, aby se opakovaná činnost stala návykem. Pokud se snažíme chodit do posilovny, může to být užitečná zákonitost, faktem však je, že ve většině nám spíš uškodí. Výsledné drobné závislosti či zlozvyky řeší překvapivě jednoduchým způsobem náramek zvaný Pavlok.

Jestli nějaké zařízení dokáže pomoci ve splnění novoročních předsevzetí, je to právě tento gadget. Dokáže totiž vydávat malý elektrický šok pokaždé, když si nositel náramku například kouše nehty, kouří, jí zmrzlinu a podobně. Pavlok garantuje zbavení se jakéhokoliv zlozvyku, který systém dokáže detektovat. Těch jsou celkově stovky a možnosti jsou stále rozšiřovány.

kolonial

Přečtěte si takéE-shop s potravinami Kolonial.cz představil mobilní appku pro iOS a AndroidE-shop s potravinami Kolonial.cz představil mobilní appku pro iOS a Android

Například, co se všudypřítomné prokrastinace týče, pomohou příslušná aplikace a rozšíření do Chromu, na jejichž základě Pavlok může dát šok například, když otevřete během pracovní doby Facebook.

Z vědeckého pohledu je princip následující: Když si mozek spojí nepříjemný impuls s určitou činností, začne se této činnosti postupně vyhýbat, až ji jednou zcela vypustí. Jinak řečeno, neuronová spojení v mozku příslušné ke zlozvykům se prodlužují tak dlouho, až zmizí úplně. Účinnost této metody potvrdil i výzkum univerzity v Bostonu a ostatně i tisíce pozitivních reakcí od dosavadních testerů. V současné době už totiž Pavlok vlastní více než 30 tisíc lidí.

pavlok-2

Jeden z těch, kdo se zúčastnil testování na univerzitě v Bostonu byl i Bud Hennekes, který sdílel svůj příběh na portálu ProductHunt:

„Předtím, než jsem použil Pavlok jsem dva roky kouřil 20 i více cigaret denně. Při testování jsem pokaždé, když jsem se dotkl krabičky, dostal šok a během jednoho týdne moje touhy byly pryč. Nyní kouřím už jen příležitostně, a už se nepovažuji za kuřáka. Pavlok mi skutečně změnil život.“

Náramek je nabitý i dalšími funkcemi, jako jsou vibrace a pípání, které mohou posloužit jako nižší forma trestu i jako unikátní budík. Díky nočnímu módu a konektivitě přes nízkoenergetický Bluetooth 4.0. vydrží bez nabíjení 2-5 dní, to vše s cenovkou 169 dolarů. Za produktem stojí skupina Behavioral Technology, která vybrala od investorů na rozvoj Pavloku více než 600 tisíc dolarů. K výraznému dosavadnímu úspěchu patří i přijetí do technologického inkubátoru Harvardské univerzity, kam se v průměru dostane jen 0.1% zájemců.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym